13.8 C
Sarajevo
Utorak, 28 rujna, 2021

Održana Večer Boke u Mostaru

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostar organiziralo je u četvrtak u Mostaru predstavljanje knjiga Vande Babić “Kulturno pamćenje-ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke” i “Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture” te premijeru dokumentarnog filma “Kad splasnu jedra”, scenarista i redatelja Bože Vodopije.

Uz autore Babić i Vodopiju, u promociji su sudjelovali predsjednik HKD Napredak Franjo Topić te bivši predsjednik HKD Napredak-Glavna podružnica (GP) Mostar Miroslav Palameta. Moderator večeri bio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak – GP Mostar.

Organizatori su istakli kako Večer Boke u Mostaru donosi riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine.

– Značajno je da se govori o tome jer nikada nije dovoljno da se promovira nešto što je dobro i lijepo, a Boka je lijepa, atraktivna i povijesno važna – ocijenio je Topić.

Tijekom promocije istaknuto je kako spomenute knjige progovaraju o Hrvatima Boke tijekom svih povijesnih (ne)vremena, hrvatskom kodu u književnosti, ali i o kulturalnom pamćenju.

Po riječima autorice Babić, “Kulturno pamćenje” je znanstvena knjiga koja govori o kulturi i književnosti Boke, dok je djelo “Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture” srž svega onoga što Boka u suštini i jeste i ono “daje jedan hrvatski kulturni kod Boke”.

- Oglašavanje - održana večer boke u mostaru

Poručila je kako bi svi trebali čuvati tradiciju i biti ponosni na svoju baštinu jer “ako budu znali poštovati svoje znat će i sve drugo”.

– Ovim knjigama se upravo želi poručiti kako trebamo biti ponosni na našu autohtonu baštinu koja nas čini potpunima i cijelima – kazala je autorica.

Prikazani dokumentarni film “Kad splasnu jedra”, u trajanju od 30 minuta, scenarista i redatelja Bože Vodopije kroz prizmu življenja i stradanja obitelji Tomić i Brajnović u Dobroti kraj Kotora oslikava život hrvatske nacionalne zajednice u Boki kotorskoj.

– Film oslikava život Hrvata u Boki kotorskoj, i to od vremena kada su Hrvati u tom zaljevu svetaca bili većinski narod do vremena današnjega kada su najmalobrojnija manjina – kazao je Vodopija.

Na području tog zaljeva, kako je dodao, nalazi se oko 200 katoličkih vjerskih objekata iznimne ljepote.

– Nažalost, Hrvata je malo, svega oko 7000 u cijeloj Crnoj Gori, i oni su danas zapravo čuvari te bogate baštine – zaključio je Vodopija.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima