Održanje fiskalne stabilnosti ključni zadatak Ministarstva

Strateški cilj u radu Ministarstva finansija je održanje fiskalne stabilnosti Budžeta TK. Na taj način osigurava se redovno ispunjavanje obaveza prema budžetskim korisnicima, te finansiranje programa koje provode druga ministarstva.

Donošenje budžeta za narednu godinu do kraja tekuće ključan je zadatak ovog ministarstva. Kako bi u skladu sa utvrđenim rokovima ministarstvu finansija bili dostavljeni zahtjevi za finansiranjem, budžetskim korisnicima su izdate određene instrukcije.

– To je ono planiranje koje je neophodno u finansijama. To nam je prvi prioritet kako bismo mogli da Budžet TK održimo u ovoj stabilnosti koja je trenutno prisutna, kako bi Ministarstvo na vrijeme moglo Skupštini da predloži budžet za narednu godinu i dokument okvirnog budžeta za naredne tri godine – kazao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Uz ovo, radit će se na provođenju mjera koje će osigurati nastavak smanjenja akumuliranog deficita.

– I prethodna vlada je planirala smanjenje akumuliranog deficita u iznosu od oko 1.918.000 KM. Mi ćemo zasigurno ostvariti taj plan a nadamo se da će deficit biti smanjen i u znatno većem iznosu – dodao je.

Ministarstvo finansija kontinuirano prati ostvarenje svih vrsta javnih prihoda.

– Prihodi po osnovu indirektnih poreza su desetak posto veći u odnosu na izvršenje od prethodne godine. Porez na dohodak je također u porastu, imamo situaciju smanjenja prihoda po osnovu poreza na dobit preduzeća. Mi to analiziramo, pratimo i vidjet ćemo koje mjere možemo poduzeti – zaključio je ministar.

Inače, ministar finansija u ovom mandatu Suad Mustajbašić, diplomirani je ekonomista, kojeg je na ovu poziciju predložila Stranka demokratske akcije.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU