10.5 C
Sarajevo
Subota, 1 travnja, 2023

Okončanje radova na prevoju Karaula do kraja oktobra

Radovi na putnoj dionici na Magistralnoj cesti M-18, kojom je zabiđen sabraćaj preko planinskog prevoja Karaula, bit će okončani do kraja oktobra.

Njenom izgradnjom magistralna cesta Tuzla – Sarajevo bit će skraćena za oko tri kilometara. Rađena je fazno, a treća i posljednja faza trebala bi biti završena do ugovorenog roka.

Vođa projekta izgradnje dionice prevoja Karaula Adis Čampara izjavio je da su u toku radovi na zadnjoj dionici sa dva mosta, ukupne dužine jedan kilometar.

– Tek sada čitava dionica dobija svoj značaj i njenom izgradnjom je 7,5 km ceste preko prevoja Karaula skraćeno na četri km. Ukupno visinsko snižavanje dionice iznosi 120 metara što je značajno posebno u zimskim uslovima odvijanja saobraćaja – rekao je Čampara.

Naveo je da su u toku završni radovi na asfaltiranju trase, postavljanje horizontalne signalizacije i zaštitnih mreža.

– Izuzetno sam zadovoljan radovima koji su izvedeni jako kvalitetno, i pored teških uslova u kojim su izvođeni – rekao je Čampara.

U narednih sedam dana privremena rampa, koja je poslužila kao alternativa za nesmetano odvijanje saobraćaja na ovoj dionici, bit će uklonjena.

Čampara je pojasnio da su svi radovi do ove rampe završeni i čim bude uklonjena slijedi asfaltiranje i spajanje sa trasom.

U ovaj projekat uloženo je oko 10 miliona KM. Iako će novom trasom početkom novembra saobraćaj biti uspostavljen, njeno zvanično puštanje u rad planirano je za 25. novembar, kažu u Cestama Federacije BiH.

(FENA)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU