1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Okrugli stol o Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI u FBiH

  Savez RVI FBiH i Udruženje privrednih društava za zapošljavanje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (OSI) „Ortaštvo” danas su na Ilidži organizirali “Okrugli stol” na temu donošenja zaključaka i prijedloga izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom FBiH urađenih od strane Udruženja poslodavaca FBiH i prezentiranih Predstavničkom domu Federacije BiH.

Okruglom stolu su prisustvovali brojni predstavnici organizacija osoba s invaliditetom, kao i predstavnici privrednih društava za zapošljavanje osoba s invaliditetom, preko 30 pravnih subjekata.

Prisutni predstavnici i učesnici su izrazili podsršku zaključcima i prijedlozima koji su bili tema okruglog stola.

Između ostalog, zaključeno je da se  osobe s invaliditetom i njihovi legalni i legitimni predstavnici OSI protive svakom pokušaju da se bez njihivog učešća regulišu pitanja od ineteresa za OSI.  Učesnici skupa smatraju da bi  Prijedlogom izmjena i dopuna zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, koji je sačinilo Udruženje poslodavaca FBiH, u znatnoj mjeri bila urušena stabilnost Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI u FBiH.

Predloženim rješenjima Udruženje poslodavaca u cjelosti derogira uspostavljeni sistem profesionalne rehabilitacije, osposobljavanja i zapošljavanja OSI. Također, predloženim rješenjima poslodavci bi bili amnestirani od obaveze zapošljavanja OSI i plaćanja posebnih doprinosa iz članova 18. i 19. važećeg zakona, navodi se u sapoćenju Saveza RVI FBiH.

Na skupu je formirana  Radna grupa koja će sačiniti prijedloge izmjena i dopuna Zakona, zastupati i predstavljati interese OSI kod zakonodavnih i izvršnih vlasti.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima