7.7 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Okrugli stol u Novom Travniku “Socijalna i obrazovna inkluzija osoba sa invaliditetom na području općine Novi Travnik i SBK/KSB”

U okviru projekta “Ne pored drugih, već zajedno” kojeg implementira Udruženje/Udruga “Osmijeh” iz Novog Travnika uz podršku Ministarstva obrazovanja, Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK/KSB-a i finansijsku podršku Caritasa BiH u Novom Travniku je realiziran okrugli stol pod nazivom: “Socijalna i obrazovna inkluzija osoba sa invaliditetom u Novom Travniku i SBK/KSB-a ”.

Provođenje navedenog Projekta predstavlja dio Programa dodjele bespovratnih sredstava za organizacije civilnog društva u okviru projekta EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom.

Projekt EMPOWER provodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerima Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle, Udrugom ProReha iz Sarajeva i Savezom slijepih RS, uz financijsku podršku Europske unije.       

Nakon pozdravljanja i dobrodošlice, voditelj okruglog stola Saudin Beganović, prof. pedagogije je kroz uvodno predavanje učesnike upoznao sa teorijskim okvirom socijalne i obrazovne inkluzije, kao i sa principima inkluzivnosti u društvu i njihovoj primjeni u praksi i životu OSI. Također, prisutni su se upoznali sa ciljevima projekta “Ne pored drugih, već zajedno!”. Kroz PoverPoint prezentaciju su prikazane sve aktivnosti i postignuti rezultati projekta koji je trajao 9 mjeseci. Također, na okruglom stolu je predstavljen didaktički material (Priručnik-vodič “Kako biti kvalitetan asistent u nastavi”, afiše i plakat).     

Nakon završenog teorijskog dijela i edukacije, uslijedila je otvorena diskusija na ovu temu za predstavnike šire društvene zajednice te su doneseni određeni zaključci i preporuke:

  • Učesnici okruglog stola istakli potrebu da se asistenti u nastavi ne mijenjaju svake godine, posebno u situacijama gdje je dijete veoma dobro prihvatilo asistenta i gdje su vidljivi rezultati rada istog.
  • Naglašena potreba za konmtinuiranom podrškom asistenta u nastavi te selekcijom istih prema stručnim kompetencijama i senzibiliziranosti istih prema učenicima s poteškoćama u razvoju.
  • Istaknuta potreba za detaljnijim pojašnjenjem određenih dijagozna u rješenjima koje donosi prvostepena stručna komisija pri CSR u SBK-a. Komisije trebaju vršiti opservaciju djece s teškoćama u razvoju duži vremenski period u prirodnom okruženju, kao što su: škola, razred, porodica, vanastavne aktivnosti i sl. Učesnici istakli porebu da se vrši kombinacija tadicionalne edukacijske i kontekstualne opservacije i procjene djece s poteškoćama u razvoju od strane Komisije.
  • Također, istaknut problem velike stigme u društvu koja spriječava roditelje da izvrše procjenu preostale sposobnosti kod djeteta. 
  • Roditelji djece s poteškoćama u razvoju naglasili važnost projekata i zagovaranja u zajednici za OSI.
  • Istaknuta potreba za holističkim pristupom u pružanju odgojno-obrazovne podrške djeci s poteškoćama u razvoju.
  • Općinske službe povesti računa o pristupačnosti javnih institucija i površina u zajednici za OSI, misleći na kose prilaze, ozvučenja semafora i sl.
  • Veću uključenost nadležnih ministarstava u rješavanje ove problematike te izmjene i dopune postojećih zakonskih i podzakonskih propisa.
  • Potreba za pokretanjem inicijative za usvajanjem Strategija za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u SBK-a.
  • Potreba za većom uključenosti, umreženosti i vidljivosti udruženja OSI sa institucijama u zajednici s ciljem kvalitetnijeg pružanja socijalnih usluga OSI.

Na kraju, predstavnicima škola, institucija i NVO-a je podijeljen didaktički materijal (priručnik-vodič, afiša i plakat) koji bi trebao olakšati rad asistenta i nastavnika s ciljem kvalitetnijeg pružanja odgojno-obrazovne podrške učeniku s poteškoćama u razvoju. Zaključci i preporuke sa okruglog stola biće proslijeđeni u resorna ministarstva u SBK-a.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU