Okupljanje majki Srebrenice u Zenici: Ne damo da se minimizira zločin i negira genocid

Majke Srebrenice prvi su put u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine i genocid u Srebrenici organizirale mirno protestno okupljanje u Zenici, gdje su nosile transparente s imenima ubijenih te položile cvijeće na Spomen obilježju “Kameni spavač”, a u Sultan-Ahmedovoj (Čaršijskoj) džamiji, prije podne-namaza, proučen je jasin i dova za duše 8372 ubijenih Srebreničana.

Predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice” Nura Begović podsjetila je kako, uz poruku “Istina i pravda”, svakog 11. u mjesecu organiziraju mirne skupove u Tuzli, koja je bila i grad u koji je najviše Srebreničana pristiglo nakon pada zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

-Ne damo da se minimizira zločin, ne damo da se negira genocid, hoćemo istinu i pravdu, hoćemo pojedince po imenu i prezimenu da se kazne. A zna se ko su počinioci. UN je odgovoran, Srebrenica je bila zaštićena zona, međutim, zna se ko je ubijao, a ko je gledao. Međunarodna zajednica je kompletna kriva za ovu tragediju i mi nikada nećemo odustati, dokle god ne pronađemo i posljednju žrtvu. Ovo su naše borbe – kazala je Begović.

Svi ratni zločinci, dodaje, moraju biti privedeni pravdi, a nedavna presuda u slučaju “Stanišić-Simatović”, jasno je pokazala da je odgovorna Srbija.

-Sada ćemo i tu tražiti pravdu, tražit ćemo da se kazni, tražit ćemo odgovornost. Tačno se zna da je Srbija bila agresor na kompletnu Bosnu i Hercegovinu, a zna se i gdje im je bilo najlakše počiniti – tamo gdje smo im najbliži bili mi – kazala je Begović.

Porodicama žrtava poručila je da se odluče te da ukopaju tijela svojih, makar još uvijek nisu kompletna tijela ubijenih njihovih najmilijih, a političarima da ne opstruiraju proces pronalaska preostalih žrtava.

Sutra će zasjedati Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici, a dosad je, kaže Begović, 25 nekompletnih identifikovanih tijela spremno za dženazu 11. jula.

-Još se pripremaju tijela za identifikacije. Sigurno će biti još veći broj tijela za ukop – kazala je.

Ona je istakla kako su na skup u Zenicu došle uz podršku Organizacije žena Stranke demokratske akcije iz Zenice, pa poziva i druge organizacije ili udruženja da im pomognu u organizaciji ovakvog skupa u drugim bh. gradovima.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU