Online trgovina u procvatu, bh. građani naručuju namirnice, hranu, pelene…

Zbog masovne kupovine putem interneta u vrijeme pandemije svuda u svijetu zabilježen je značajan procvat online trgovine, a građani u Federaciji BiH naručivali su od namirnica i gotovih jela do toalet papira i pelena. 

Po dostupnim podacima od trgovaca, putem njihovih dostavnih servisa (webshopova) i putem platformi za brzu dostavu (kurirskih službi), najviše je rasla prodaja osnovnih namirnica i namirnica za pripremu jela, poput ulja, brašna, šećera, riže i tjestenine, te posebno gotovih jela, kazali su Feni iz Federalnog ministarstva trgovine.

Pojačano se kupovala i konzervirana hrana (povrće, riba, paštete), smrznuta hrana, pizze, tjestenine i povrće, te dječja hrana.

Isto tako, zabilježen je i rast potražnje za higijenskim potrepštinama među kojima prednjače toaletni papir i pelene, kao i za sredstvima za čišćenje i dezinfekciju.

Federalno ministarstvo trgovine u ovom periodu zabilježilo je i povećan broj upita vezanih za online trgovinu, a pitali su potrošači ali i trgovci.

“Činjenica da je ovo ministarstvo tokom pandemije zaprimilo veći broj upita kako potrošača za ostvarivanje svojih potrošačkih prava pri online kupovini, tako i samih trgovaca o uslovima za obavljanje djelatnosti online trgovine, itekako govori o utjecaju pandemije na nove navike potrošača, kao i na potrebu razvoja novih digitalnih usluga od strane trgovaca”, navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, odredbe kojima se regulira prodaja na temelju ugovora na daljinu propisane su Zakonom o zaštiti potrošača.

Prema jednom od članaka tog zakona propisano je da potrošač ima pravo da bez troškova i bez obrazloženja odustane od ugovora na daljinu u roku od 15 dana. U slučaju odustajanja, potrošač nadoknađuje samo trošak vraćanja proizvoda.

Rok za odustajanje počinje teći od dana kada je potrošač primio proizvod, dok kod usluga rok za odustajanje počinje teći od dana zaključenja ugovora.

Kada potrošač odustane od ugovora o prodaji na daljinu, trgovac je dužan da mu bez odgađanja vrati plaćeni iznos novca, a u svakom slučaju u roku od 15 dana od dana kada je primio pisano obavještenje od potrošača.

Također, trgovac je dužan da isporuči proizvod ili da pruži uslugu u roku od 15 dana od dana kada mu je potrošač poslao narudžbu. Ako roba nije dostavljena u dogovorenom razdoblju, potrošač ima pravo zatražiti povrat novca nakon ostavljanja razumnog roka za naknadnu dostavu proizvoda ili ispunjenje usluge.

“Kada su u pitanju zakonska rješenja vezana uz online trgovinu, može se slobodno reći kako su potrošači u BiH dovoljno zaštićeni, s tim da je primjetan manjak edukacije potrošača i trgovaca sa zakonskom regulativom koja uređuje ovu oblast”, zaključili su iz Ministarstva.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU