-14.3 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  OPASNOST OD VISOKIH TEMPARATURA/Četiri mlađe osobe kolabirale u Tuzli

  U Bosni i Hercegovini danas je preovladavalo sunčano i veoma toplo vrijeme sa temperaturama koje su iznosile do 40 stepeni celzijusa. Zbog visokoh temperatura Federalni hidrometeorološki zavod izadao je narandžasto upozorenje dok je za područje Mostara na snazi crveno upozorenje. U Tuzli se danas živa u termometru penjala do 37 stepeni zbog čega su uposlenici Službe hitne medicinske pomoći, Doma zdravlja Tuzla imali povećan broj intervencija.

  Kako je za Tuzlanski.ba kazala dr. Selma Mehačević specijalista urgentne med. iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzla danas su zabilejžena četiri kolapsa kod osoba mlađe životne dobi koje su bile izložene suncu. ‘Intervencije smo imali i u pekarama gdje je su dvije radnice zatražile pomoć. Visoke temperature kojima su bile izložene ove osobe prouzrokovale su širenje krvnih sudova nakon čega je došlo do pada krvnog pritiska a usljed čega su pacijentice kolabirale i žalile se na mučninu i povraćanje. Pored ove dvije osobe, još dvije također mlađe životne dobi bile zbrinute zbog kolabiranja od vrućine.

  - Oglašavanje -

  Svima je pružena pomoć, primili su infuziju i nakon što su nadomjestili manjak tekućine u organizmu odmah su se osjećali bolje. Niko od njih nije upućen u UKC’ kazala je Mehačević i dodaje: Kako sazanejmo danas je dežurna ekipa Službe hitne medicinske pomoći, Doma zdravlja Tuzla na kompleksu Panonskih jezera zabilježila oko 13 intervencija ali je samo jedan slučaj upućen na liječenje. ‘Kada su u pitanju Panonska jezera imali smo samo jednog pacijenta koji je povrjedio nogu.

  Naše dežurne kolege na Panonskim jezerima svaki dan imaju manje intervencije tipa mjerenja krvnog pritiska, šećera u krvi, previanja itd…’ kaže dr. Selma Mehačević specijalista urgentne medicine. Naša sagovornica uputila je apel građanima i upozorila ih kako da se ponašaju za vrijeme visokih temperatura. ‘Apelujemo na sve građane da ne izlaze na sunce ukoliko to zaista nije prijeko potrebno između 10 i 17 sati. Reducirati kretanje ne samo stariji građani, trudnice i djeca već svi. Veoma je visoka temperatura, jako je sparno napolju i teško je izdržati ovo vrijeme. Međutim, ukoliko baš se mora raditi i kretati onda što više tečnosti unositi u organizam, miniralnih napitaka, voćnih napitaka, jesti što više voća i povrća na suncu zaštiti glavu i lice nositi što laganiju odjeću.

  Također, važno je konzumirati hranu koja je svježa odnosno taj dan priprmljena voditi računa o deklaracijama na proizvodima posebno ukoliko su u pitanju mliječni proizvodi’ – savjetuje Mehačević.

  Građani se mogu raslađivati na bazenima i u jezerima ali da povedu računa naročitno kada su djeca u pitanju da se ne kupaju u plićacima gdje postoji mogućost infekcije, upozorila je naša sagovornica.

  Tuzlanski.ba

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO