Općina Centar: Održan kamp za mlade „Vikend bez interneta“

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u okviru projekta kamp za mlade „Vikend bez interneta“, u planinarskom domu „Brezovača“ na Igmanu, boravili su učenici iz srednjih škola sa područja centralne gradske općine.

Cilj organiziranja kampa, kojeg je realizirala Kantonalna javna ustanova „Porodično savjetovalište“, bio je da učenici unaprijede svoje socijalne vještine u svrhu prevencije ovisničkog ponašanja, i promocije zdravih stilova življenja. Ideja je bila da mladi ostave svoje telefone tokom boravka u prirodi i da kroz radionice nauče komunicirati bez digitalnih pomagala.

Kako je naveo organizator pozitivan pokazatelj uspješnosti ovog projekta jeste činjenica da kad djeca dobiju svoje mobitele na korištenje, samo se jave svojim porodicama, ne provodeći duže vrijeme na telefonima.

Gotovo je nemoguće današnje generacije odgajati bez interneta i digitalizacije, posebno kada se tu javlja i faktor online nastave, ali postoji želja da korištenje moderne tehnologije mladi svedu na najmanju moguću mjeru i u prave svrhe.

Kroz različite vježbe, interaktivne radionice i edukativne igre mladi su bili u prilici da unaprijede svoje komunikacijske vještine i vještine rješavanja konflikta, razvijaju timski duh, zajedništvo i saradnju. Također, mladi su se upoznali s rizičnim faktorima koji vode u ovisnost o internetu. Tokom svog boravka u prirodi učesnici kampa su imali priliku i da razvijaju emocionalnu inteligenciju koja je u digitalnom dobu sve slabije zastupljena.

Za uspješnu realizaciju projekta „Vikend bez interneta“, Općina Centar je izdvojila 10.000 maraka. 

Izvor: Općina Centar

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU