Općina Jajce finansijski podržala nabavku osamnaest visokosteonih junica

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan potpisao je ugovore sa osamnaest korisnika kojima su, po Javnom pozivu, dodijeljene visokosteone junice. Riječ je o projektu „Smanjenje siromaštva kroz uzgoj stoke“ koji zajednički sufinansiraju Općina Jajce, Humanitarna organizacija „Muslim Aid“ i odabrani korisnici. Glavni cilj projekta je pomoć ekonomskom oporavku sa ciljem razvoja i unapređenja stočarstva na području općine Jajce.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 65.075,40 KM uz učešće krajnjih korisnika od 20%. Općina Jajce učestvuje u sufinansiranju ovog projekta sa gotovo 35.000,00 KM.

Obavezna jednodnevna edukacija odabranih korisnike je završena, a danas je u prisustvu predstavnika Humanitarne organizacije „Muslim Aid“ izvršena i podjela krava.

Pravo na učešće u Projektu imale su nezaposlene osobe sa područja općine Jajce koje u svom vlasništvu nemaju više od dva grla krupne stoke, imaju vlastito poljoprivredno zemljište u površini od 3 dunuma ili uzeto u zakup najmanje na period od 2 godine, posjeduju vlastiti stajski objekat, odnosno objekat u vlasništvu užeg člana porodice adekvatan za smještaj grla (zadovoljava zoohigijenske i zootehničke uslove držanja stoke) ili uzet u zakup u neposrednoj blizini mjesta stanovanja.

Lica koja su u posljednje 4 godine dobila ovakvu ili sličnu donaciju iz oblasti poljoprivrede od Općine Jajce, nadležnih ministarstava, humanitarnih i drugih organizacija i korisnici koji u svome vlasništvu već imaju više od dva grla krupne stoke nisu imala pravo na dodjelu visokosteonih junica.

„Ovo je još jedan u nizu projekata Općine Jajce kojim želimo pomoći vama da svojim radom ostvarite prihode i ovo je, nakon plastenika, nastavak saradnje sa humanitarnom organizacijom „Muslim Aid“. Dodjelom visokosteonih junica, želimo povećati proizvodnju mlijeka na našem području. Trudimo se da različitim vrstama poticaja pomognemo našim građanima“, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan i uputio zahvalnost humanitarnoj organizaciji „Muslim Aid“ uz čiju pomoć je na prostore Jajca stiglo osamanaest visokosteonih junica.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU