Općina Jajce uplatila 300.000 maraka za isplatu minimalne plaće

Općina Jajce uplatila je gotovo 300.000 maraka za 116 poslovnih subjekata za isplatu minimalne plaće za gotovo 300 uposlanika za razdoblje od dva i pol mjeseca s ciljem pomoći gospodarskim subjektima na području općine Jajce i ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Tijekom prošlog tjedna na račune gospodarskih subjekata koji su aplicirali na Javni poziv za dodjelu financijskih sredstava gospodarskim subjektima u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom covida-19, koji je raspisala Općina Jajce, uplaćena su sredstva iz općinskog proračuna.

Ukupno 116 gospodarskih subjekata ostvarilo je ovo pravo u skladu s Odlukom Općinskog vijeća Jajce kojom se definiraju mjere ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica za gospodarska društva i samostalne poduzetnike koji posluju na području ove općine, a kojima je naredbama Federalnog stožera civilne zaštite obustavljen rad, priopćeno je iz Općine Jajce.

Na račune gospodarskih subjekata, za više od 280 uposlenih, uplaćeno je 287.042 marke za subvencioniranje najniže neto plaće za razdoblje od 15. ožujka do 31. svibnja ove godine definirane Općim kolektivnim ugovorom u iznosu od 406 maraka po uposlenom.

Pravo na korištenje mjera ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica ostvarili su oni gospodarski subjekti koji u navedenom razdoblju nisu odjavljivali poslovnu aktivnost niti uposlene, a iz mjera podrške izuzete su sportske kladionice i poslovni subjekti čija djelatnost obuhvaća igre na sreću.

Odlukom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica predviđeno je i oslobađanje plaćanja komunalnih naknada, te oslobađanje od plaćanja naknada za zakup poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Općine Jajce i primjenjivat će se za razdoblje od 18. ožujka do 31 svibnja.

Također, Odlukom je predviđeno oslobađanje od plaćanja naknade za zauzimanje javnih površina, zakupnina sajamskih kućica i poslovnih prostora u vlasništvu ove općine.

Gospodarski subjekti koji zauzimaju javnu površinu-ljetne bašte i koji koriste sajamske kućice bit će oslobođeni plaćanja za razdoblje sezone od 1. svibnja do 30. rujna, a gospodarski subjekti koji zauzimaju javnu površinu-kioske, oslobađaju se plaćanja 50 posto iznosa godišnje zakupnine, kao i gospodarski subjekti koji imaju sklopljen ugovor o najmu poslovnih prostora u vlasništvu Općine, stoji u priopćenju.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU