Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ugostio je u svom kabinetu ambasadora Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeqa Namoora. Povod za sastanak bila je jedna od donacija Općine Novi Grad u iznosu od 50.000 KM, putem Ambasade Palestine u BiH upućena za humanitarnu pomoć narodu Gaze.

Na sastanku je razgovarano o dešavanjima u pojasu Gaze, te je istaknuto da čovječanstvo ne pamti takvu brutalnost i takve zločine kao što se vrše nad civilnim, nedužnim stanovništvom pojasa Gaze, nad djecom, ranjenim, bolesnim, gdje se ljudi izgladnjuju do krajnjih granica ljudske izdržljivosti i gdje im se onemogućava da budu liječeni. Uništavaju se bolnice i sva moguća infrastruktura, potrebna za život.

– Nevjerovatno je u kakvom mi svijetu živimo i da je moguće u ovom, kako ga nazivamo ‘razvijenom svijetu’ gdje je civilizacija na visokom nivou komunikacije i svijesti, da se dešavaju takvi zločini pred čitavim svijetom. To je činjenica koja nas sve, koji živimo na planeti zemlji, mora zabrinuti. Teško je naći prave riječi, za sve ono što se dešava u Gazi. Mi, sa svoje strane, dajemo jednu vrstu i moralne i materijalne podrške i stavili smo se na raspolaganje, da u narednom periodu organizujemo i akcije prikupljanja namirnica koje su stanovništvu trenutno najpotrebnije. Želimo palestinskom narodu pružiti podršku da izdrže sve ovo, da ostanu u svojoj zemlji, da dočekaju jednog dana slobodu i da u svojoj zemlji žive slobodno – kazao je načelnik Efendić.

I stanovnici Bosne i Hercegovine su, prije izvjesnog vremenskog perioda, također prošli opsadu i teške uslove u gradu Sarajevu, ali teško da se bilo šta može porediti sa ovim što se sada dešava u Gazi. I dalje ne prestaju brutalni napadi na civilno stanovništvo, najavljuju se napadi na Rafah, južni dio Gaze u kojem je sad oko 1,5 miliona stanovnika. Osim svega toga što se dešava u Gazi, jedino što možemo je, kako je rekao Efendić, biti podrška palestinskom narodu u ovim teškim trenucima.

Podrška narodu Gaze nedavno je otišla i iz novogradskih škola. Organizirani su humanitarni bazari, a prikupljeni novac usmjeren je palestinskom stanovništvu.

Načelnik Efendić ističe da je ponos imati stanovništvo koje ima empatiju i potrebu da pomogne, naročito kad to rade organizacije i ustanove poput škola koje su se uključile u različite humanitarne akcije i pomoći, te dodaje da će Općina direktno, ali i u saradnji sa humanitarnim organizacijama biti i dalje uključena u akcije prikupljanja pomoći za narod Gaze.

Ambasador Namoor je istakao da se sve što se dešava u Gazi, dešava pred očima cijeloga svijeta. Dešava se etničko čišćenje, ubijanje i raseljavanje stanovništva.

– Dozvolite mi da zahvalim, bliskom i dragom prijatelju, načelniku Semiru Efendiću. Bila mi je čast da se odazovem pozivu i posjetim načelnika u njegovom kabinetu. Također, imao sam priliku da ga informiram o posljednjim dešavanjima u pojasu Gaze, kao što je i načelnik mene informirao o naporima Općine da pruži pomoć stanovništvu u pojasu Gaze, tako da sam zaista zahvalan Općini Novi Grad Sarajevo, načelniku Efendiću i svim građanima te općine. Također, želim ponoviti da smo zahvalni svim građanima Bosne i Hercegovine koji su pružili pomoć na različite načine, finansijski, ali i dovama – istakao je ambasador Namoor.

Dodao je da uprkos tragediji koja se dešava palestinskom narodu, neki od sretnih trenutaka predstavljaju pozivi da prisustvuje humanitarnim bazarima koje organizuju djeca u školama, odvajajući od džeparca da bi pomogli vršanjacima u Palestini.

– Dakle, oni skupljaju humanitarnu pomoć zajedno sa svojim roditeljima i školom, to su zaista napori koje mi nikad nećemo zaboraviti – rekao je ambasador Namoor, saopćila je Press služba Općine Novi Grad Sarajevo.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU