Općina Novi Grad ove godine sufinansira programske aktivnosti 66 uspješnih sportskih klubova

Općina Novi Grad Sarajevo već šestu godinu sufinansira programske aktivnosti sportskih klubova i društava sa svog područja, koji ostvaruju zapažene rezultate tokom takmičarske sezone. Za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 350.000 KM, a podržano je 66 klubova.

Tim povodom, danas su u zgradi Općine potpisani ugovori sa predstavnicima sportskih klubova koji u skladu sa utvrđenim kriterijima i postignutim rezultatima ostvarili pravo na finansijsku podršku Općine Novi Grad Sarajevo.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Adisa Šuman. Šuman je kazala da je ovo jedan od najuspješnijih projekata Službe za obrazovanje, kulturu i sport, koji datira od 2017. godine, kada je uspostavljen Registar sportskih klubova/društava i da su tada bila registrirana 54 kluba, koji su djelovali u svim sportskim disciplinama. Danas, nakon pet godina realizacije ovog projekta na području novogradske općine je 97 sportskih klubova.

Načelnik Semir Efendić istakao je značaj ovog projekta, koji je jedan od načina podrške sportu, a osim toga najviše se ulaže u sportsku infrastrukturu.

“Mi smo kao Općina više zaduženi za samu masovnost sporta pa imamo opravdanje da ulažemo u sport bez obzira na rezultate, ali cilj uspostave Registra je da prepozna i podstakne sportski rezultat. Nadam se da je to dalo određeni doprinos i da će u konačnici donijeti još medalja sa olimpijada i drugih sportskih takmičenja. Najbolji primjer da se uz rad i odricanja može postići uspjeh je Lana Pudar. Mi koliko možemo povećavamo finansijska sredstva za ovu namjenu. Povećanje broja takmičara za oko hiljadu i broja klubova za više od 20 govori o trendu. Trudit ćemo se da i u godinama koje su pred nama bude više sredstava izdvojeno za podršku sportu”, rekao je načelnik Efendić.

Dodao je da se provode i drugi programi kao što su “Novogradski dani”, i javni poziv za nevladine organizacije, gdje se podržavaju određeni projekti, ali je ovaj program isključivo vezan za rad sportskih klubova u njihvom programu treniranja, priprema, takmičenja itd.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU