Općina Travnik i ove godine obilježava 9. decembar, Međunarodni dan borbe protiv korupcije

U organizaciji Tima za prevenciju i suzbijanje korupcije Općine Travnik održan je izvještajni sastanak na kojem je prezentiran rezime do sada realiziranih mjera u borbi protiv korupcije, te utvrđene aktivnosti za naredni period.

Još od 2018. godine, Općina Travnik je utjelovila stratešku opredijeljenost razvijanja preventivnih mehanizama koji doprinose profesionalnoj upravi. Od tada do danas provedeno je niz aktivnosti koje su između ostaloga, obuhvatale jačanje kapaciteta Tima, uvođenje digitalnih antikorupcijskih alata, jačanje promocije i imidža Općine, razmjenu antikorupcijskih praksi, te jačanje saradnje i koordinacije na provedbi antikoruptivnih aktivnosti.

Općina Travnik je prva Općina u Federaciji BiH koja je uspostavila Javni registar zaposlenih i imenovanih lica u općinskim službama, komisijama, javnim ustanovama i drugim općinskim tijelima, što predstavlja još jedan dokaz opredijeljenosti Općine za transparentnost u radu, zapošljavanju, pristupu informacijama, kao i javnu kontrolu rada nosilaca javnih funkcija.

općina travnik i ove godine obilježava 9. decembar, međunarodni dan borbe protiv korupcije
općina travnik i ove godine obilježava 9. decembar, međunarodni dan borbe protiv korupcije

Kao najznačajnije, izdvajamo aktivnosti koje se odnose na uključivanje javnih ustanova čiji je osnivač Općina Travnik u planiranje vlastitih preventivnih aktivnosti. Javne ustanove, donijele su vlastite akcione planove prevencije korupcije čime je Općina Travnik postala prva Općina u BiH koja je osim planova za prevenciju korupcije općinske administracije, projekat proširila i na svoje javne ustanove.

U prilog tome govori i zaključak sa jučerašnjeg sastanka održanog u organizaciji Tima Vlade SBK za sprečavanje korupcije, na kojem je utvrđeno da je Općina Travnik stekla reputaciju lidera u ovoj oblasti među jedinicama lokalne samouprave u cijeloj Bosni i Hercegovini, a što je dovelo do interesovanja drugih Općina za preuzimanje razrađenih antikorupcijskih praksi i normativno-pravnog okvira.

Da podsjetimo, donesen je i realiziran akcioni plan za prevenciju i sprječavanje korupcije Općine Travnik za 2022.-2023. a planom integriteta Općine Travnik za 2019.-2021. godinu utvrđene su zajedničke i specifične oblasti i procesi u okviru kojih je realizirano 35 mjera s ciljem otklanjanja detektiranih rizika.

Realizacijom donošenja akcionog plana za prevenciju i sprječavanje korupcije i za 2022-2023. godinu pokazuje se kontinuirana opredijeljenost za poduzimanje preventivnih, a potom i antikoruptivnih aktivnosti na lokalnoj razini.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije (09.12.) obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Općina Travnik je osigurala svim građanima da imaju mogućnost na više načina prijaviti koruptivne radnje i to putem pošte na adresu: “Tim za prevenciju i sprečavanje korupcije Općine Travnik”, Konatur bb, 72270 Travnik, te putem e-mail adrese: prijavi@opcinatravnik.com.ba ili popunjavanjem online obrasca koji se nalazi ispod ili u kutiji koja stoji na ulazu u Centar za pružanje usluga građanima i na glavnom ulazu u zgradu Općine.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU