Općina Travnik kupuje stanove koje će iznajmljivati mladim bračnim parovima po simboličnim cijenama

Mladi bračni parovi na putu ka osamostaljivanju u Bosni i Hercegovini susreću se sa nizom prepreka. Prvi je gdje i kako živjeti. Zbog često nesigurnih poslova kredit ne mogu podići, a kirije su sve skuplje. Zbog toga Općina Travnik počinje sa kupovinom stanova koje će iznamljivati mladim bračnim parovima po, kako kažu, simboličnim cijenama.

Selma Šibčić iz Travnika i nakon 3 godine braka još sa mužem živi pod kirijom. Iako su već sad cijene mjesečne najamnine stana u ovom gradu visoke, ističe ova mlada Travničanka, izvjesno je da će one i dalje rasti. Jedan kredit za vratiti već imaju, tako da o kupovini stana, za sada, mogu samo maštati.

Ovdje kvadrat jednog stana košta od dvije tisuće, pa nadalje. Tako da nema šanse, a za nekih 50 kvadrata moramo izdvojit nekih 100 tisuća, a 100 tisuća dignut kredita u banci je malo nemoguće, rekla je.

Kako bi spriječili odlazak mladih, općina Travnik će u narednom periodu kupovati stanove od 40 do 55 kvadrata, te ih davati upravo mladim bračnim parovima na korištenje uz naknadu. Za ovaj projekt već je osigurano pola milijuna maraka ranijih sredstava iz stambenog fonda, isitiču u općini.

To je kvadratura koja je dovoljna i još jedno dijete vjerojatno. Vidjet ćemo sada dalje što su to kriteriji koji će opredjeljivati tko će dobiti stan na korištenje. Sad za sad da to budu bračni parovi sa deficitarnim zanimanjima, rekao je načelnik Općine Travnik Kenan Dautović.

Plastično prikazano mladi bračni parovi koji su za iznajmljivanje stana plaćali 350 km i više sada će za gradske stanove izdvajait od 100 do 150 km

Nećemo moći više od 5 do 7 stanova kupiti. Dakle, kad se gleda masa nije to nešto ogromno, da kažemo da nam je to opredjeljenje i da želimo ići dalje u tom smjeru, dodao je Dautović.

Iako je kupovna moć bh. stanovištva niska, potražnja za stanovima i dalje je iznenađujuće visoka. S druge strane stanova na tržištu nema dovoljno, što je prouzrokovalo ,između ostalog, i rast cijena po kvadratu, tvrde iz agencije za nekretnine. Ipak u Travniku su one upoređujući druge veće bh. gradove još na prosječnoj razini.

Nekada je bilo jako puno stanova i čekali su se kupci. Danas kupaca ima, a čeka se adekvatan stan. Kada kupac dođe do adekvatnog stana nije u situaciji da pregovara o cijeni, nego to je to, uzmi ili ostavi, kaže Resmija Mujičić, direktorica agencije za nekretnine.

Javni poziv za kupovinu stanova u Travniku već je odobren, dok će točno definirani uvjeti za konkuriranje za korištenje stanova biti tema naredne sjednice općinskog vijeća . Ostaje nada da će ovakvi i slični potezi izazvati lančanu reakciju sustavnog pomaganja mladima kojih je na ulicama bh. gradova, nažalost, sve manje.

drukciji.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU