Općina Žepče jedina u ZDK-u na svom području nije prekinula nastavni proces

Nastava u školama i fakultetima u Zeničko-dobojskom kantonu od danas je prekinuta, ali Općina Žepče jedina za sada nije ispoštovala odluku Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Naime, Krizni štab ZDK jučer je donio odluku da se do daljnjeg prekida nastavni proces na fakultetima, u osnovnim i srednjim školama u tom kantonu, kao i realizacija Programa obaveznog predškolskog odgoja za djecu koja bi u septembru ove godine trebala poći u prvi razred osnovne škole.

Obrazovanje je u općinama Žepče i Usora izuzeto iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja ZDK, odnosno prebačeno je na te dvije općine. Usora je ispoštovala odluku te je načelnik Zvonimir Anđelić još jučer potpisao odluku o obustavi nastavnog procesa.

  • Mi smo izdali naredbu, ali Vlada ZDK nema nadležnost nad obrazovanjem u Žepču. Na onima koji nisu ispoštovali tu naredbu velika je odgovornost ako se šta desi. To je, uostalom, i odluka Federalnog kriznog štaba – kaže Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva ZDK.

On, međutim, napominje kako je razgovarao s kolegama iz kantona s hrvatskom većinom, u kojima također još nije prekinuta nastava, ali on vjeruje da će tokom dana svi kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine, u skladu s odlukom Kriznog štaba FBiH, obustaviti nastavu.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić također je podsjetio da nema nadležnost nad obrazovanjem u Žepču, ali je kazao da će predsjednik Skupštine ZDK Ćazim Huskić, koji je iz Žepča, danas ponovo pokušati kontaktirati načelnika te općine Matu Zovku.

Radno predsjedništvo Gradskog vijeća Zenice, koje je danas trebalo održati tematsku sjednicu, odlučilo je da do daljnjeg neće održavati sjednice.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU