1.6 C
Sarajevo
Utorak, 29 studenoga, 2022

Oporavljeni pacijenti od koronavirusa pozvali građane da poštuju mjere zaštite

Ljekar Milenko Pađen, jedan od prvih pacijenata pozitivnih na virus korona u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a u Banjoj Luci, liječio se 14 dana u Infektivnoj klinici, a danas kao opravljeni, poziva sve građane da se pridržavaju mjera za sprječavanje širenja infekcije Covid-19.

-Imao sam tešku kliničku sliku i u određenim trenucima osjećao sam i zabrinutost – ispričao je Pađen navodeći da iako je veliki broj asimptomatskih pacijenata, drugi dobiju tešku kliničku sliku.

Danas, kako kaže, nema nikakvih posljedica bolesti, ali je upozorio građane da se pridržavaju svih mjera, prvenstveno kada je riječ o distanciranju i nošenju zaštitne opreme.

Među zaraženim, a zatim oporavljenim je i Zoran Đerić, koji kaže da je u banjalučku kliniku bio primljen kao jedan od najtežih pacijenata.

– Doktori su rekli da sam bio jedan od najtežih pacijenata. Ovo je vrlo teška bolest. Još jednom upozoravam građane da poštuju sve mjere. Zahvalio bih se svima koji su doprinijeli da smo danas izliječeni, a posebno osoblju infektivne klinike – rekao je Đerić na konferenciji za novinare.

  'Deset u pola' drugi vikend za redom najgledaniji film u bh. kinima

Među izliječenim pacijentima je sveštenik Ratko Radujković, koji je ispričao da je u sobi u kojoj je ležao bilo osoba svih životnih dobi.

-Nije se znalo ko će preživjeti. Doktori i sestre su svakodnevno bdjeli nad nama. Apelujem na naš narod da se pridržava preventivnih mjera. Jer, svako može biti inficiran – poručio je Radujković.

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS liječeno je 524 pacijenta od koronavirusa, oporavljena su 343, a do današnjeg dana preminulo je 59 pacijenta od posljedica ove bolesti.

Na respiratorima su bila priključena 32 pacijenata.

Ukupan broj pregledanih pacijenata u Covid bolnici UKC RS od početka pandemije je 2.814.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU