Organizovana kriminalna grupa predvođena Mittalom na sumnjiv način iz GIKIL-a izvukla najmanje 21 milion KM

U zgradi Tužilaštva Tuzlanskog kantona danas je održana press konferencija na kojoj su novinarima se obratili glavni Tužilac TK Tomislav Ljubić kao i Ćazim Serhatlić, postupajući tužilac, a povod su bila jučerašnja hapšenja čelnih osoba u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac.

Kako je saopćeno na press konferenciji organizovani kriminal u GIKIL-u traje duži niz godina, a prema informacijama sa kojima raspolaže Tuzžilaštvo Tuzlanskog kantona u posljednjih devet godina do sada je iz GIKIL-a na sumnjive načine izvućeno ok 21 milion KM. Novac je prema saznanjima Tužilaštva TK bio usmjeren na više nepoznatih adresa da bi u konačnici završavao na računima firme GSHL koja je vlasništvo Pramoda Mittala koji se nakon jučerašnjeg hapšenja žalio na zdravstvene probleme.

Međutim, iako su glavni tužitelj Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i postupajući tužitelj u predmetu mogućeg počinjenog kriminalala u tvornici Global ispat koksne industrije Čazim Serhatlić istaknuli da zbog istrage ne smiju iznositi detalje ovog predmeta, tužitelj Serhatlić bio je pred novinarima veoma jasan u iznošenju podataka – za što se sve, jučer uhapšenog, Indijca sumnjiči. – Sumnjamo da je od 2006.do 2015. godine putem menadžerskih ugovora izvučeno 21 milion maraka, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su neosnovano isplačena.

Brojne navodne kriminalne radnje prijavili su Tužiteljstvu TK uposlenici GIKIL-a – rekao je danas postupajući tužitelj Čazim Serhatlić i dodao: ‘Ljudi su tražili da se spriječi propast GIKIL-a jer su tamo sredstva usmjeravana na imena nekih posve drugih firmi, a sumnjamo i na pojedine lične adrese, a da se istovremeno spriječi isplata plaća radnicima, doprinosa, obaveze prema dobavljačima poput Željeznica FBiH, luci Ploče itd…što bi u pitanje dovelo cjelokupan proces proizvodnje i opstanak GIKIL-a. To je bio razlog da se hitno moralo djelovati’ – kazao je Serhatlić.

Osim uhapšenih stranih državljana indijsko-britanskog milijardera Pramod Mittala, predsjednika Nadzornog odbora lukavačkog GIKIL-a (Global Ispat koksna industrija Lukavac), generalnog direktora GIKIL-a Paramesh Bhattacharyya i Razib Dasha, člana Nadzornog odbora istragom su obuhvaćena dva bh. državljanina Vehid Mešić i Faik Buševac. Oni se terete da su omogućili GSHL-u da potpisivanjem aneksa ugovora nezakonito stekne dvotrećinsko pravo nad GIKIL-om. Mešić i Buševac nisu uhapšeni jučer u akciji MUP-a TK.

Predmet mogućeg kriminala počinjenog u GIKL-u vraćen je iz Tužilaštva BiH u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u februaru ove godine. – Istaći ću jednu činjenicu. Dok je ovaj predmet po našoj pritužbi bio na razmatranju u Tužilaštvu BiH, u oktobru 2018.godine je stigla prva prijava od radnika GIKIL-a, da se od tamo izvlači novac i preusmjerava na nepoznate adrese.

Uposlenici su sumnjali da se taj novac predaje Pramod Mittalu. Mi smo, iako nismo imali kompletan predmet kod sebe, poduzeli određene aktivnosti i tražili od financijske policije da se provjere ovakve okolnosti. Jedno takvo izdvajanje od 3 miliona dolara je bilo spriječeno, ali mi nismo imali predmet kod sebe i zato smo morali čekati i utvrditi šta će se desiti s predmetom i našim dokazima – kaže Serhatlić.

Glavni tužitelj Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić kaže da građani Tuzlanskog kantona najviše očekuju od Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, da se očigledan kriminal koji se vrši u GIKIL-u već godinama adekvatno kazni. Očekuje se da će Pramod Mittal danas u poslijepodnevnim satima biti predat Tužilaštvu Tuzlanskog kantona

. Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU