0.5 C
Sarajevo
Petak, 3 prosinca, 2021
Još

  Organizovana kriminalna grupa predvođena Mittalom na sumnjiv način iz GIKIL-a izvukla najmanje 21 milion KM

  ()

  U zgradi Tužilaštva Tuzlanskog kantona danas je održana press konferencija na kojoj su novinarima se obratili glavni Tužilac TK Tomislav Ljubić kao i Ćazim Serhatlić, postupajući tužilac, a povod su bila jučerašnja hapšenja čelnih osoba u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac.

  Kako je saopćeno na press konferenciji organizovani kriminal u GIKIL-u traje duži niz godina, a prema informacijama sa kojima raspolaže Tuzžilaštvo Tuzlanskog kantona u posljednjih devet godina do sada je iz GIKIL-a na sumnjive načine izvućeno ok 21 milion KM. Novac je prema saznanjima Tužilaštva TK bio usmjeren na više nepoznatih adresa da bi u konačnici završavao na računima firme GSHL koja je vlasništvo Pramoda Mittala koji se nakon jučerašnjeg hapšenja žalio na zdravstvene probleme.

  Međutim, iako su glavni tužitelj Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i postupajući tužitelj u predmetu mogućeg počinjenog kriminalala u tvornici Global ispat koksne industrije Čazim Serhatlić istaknuli da zbog istrage ne smiju iznositi detalje ovog predmeta, tužitelj Serhatlić bio je pred novinarima veoma jasan u iznošenju podataka – za što se sve, jučer uhapšenog, Indijca sumnjiči. – Sumnjamo da je od 2006.do 2015. godine putem menadžerskih ugovora izvučeno 21 milion maraka, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su neosnovano isplačena.

  Brojne navodne kriminalne radnje prijavili su Tužiteljstvu TK uposlenici GIKIL-a – rekao je danas postupajući tužitelj Čazim Serhatlić i dodao: ‘Ljudi su tražili da se spriječi propast GIKIL-a jer su tamo sredstva usmjeravana na imena nekih posve drugih firmi, a sumnjamo i na pojedine lične adrese, a da se istovremeno spriječi isplata plaća radnicima, doprinosa, obaveze prema dobavljačima poput Željeznica FBiH, luci Ploče itd…što bi u pitanje dovelo cjelokupan proces proizvodnje i opstanak GIKIL-a. To je bio razlog da se hitno moralo djelovati’ – kazao je Serhatlić.

  Osim uhapšenih stranih državljana indijsko-britanskog milijardera Pramod Mittala, predsjednika Nadzornog odbora lukavačkog GIKIL-a (Global Ispat koksna industrija Lukavac), generalnog direktora GIKIL-a Paramesh Bhattacharyya i Razib Dasha, člana Nadzornog odbora istragom su obuhvaćena dva bh. državljanina Vehid Mešić i Faik Buševac. Oni se terete da su omogućili GSHL-u da potpisivanjem aneksa ugovora nezakonito stekne dvotrećinsko pravo nad GIKIL-om. Mešić i Buševac nisu uhapšeni jučer u akciji MUP-a TK.

  Predmet mogućeg kriminala počinjenog u GIKL-u vraćen je iz Tužilaštva BiH u Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u februaru ove godine. – Istaći ću jednu činjenicu. Dok je ovaj predmet po našoj pritužbi bio na razmatranju u Tužilaštvu BiH, u oktobru 2018.godine je stigla prva prijava od radnika GIKIL-a, da se od tamo izvlači novac i preusmjerava na nepoznate adrese.

  Uposlenici su sumnjali da se taj novac predaje Pramod Mittalu. Mi smo, iako nismo imali kompletan predmet kod sebe, poduzeli određene aktivnosti i tražili od financijske policije da se provjere ovakve okolnosti. Jedno takvo izdvajanje od 3 miliona dolara je bilo spriječeno, ali mi nismo imali predmet kod sebe i zato smo morali čekati i utvrditi šta će se desiti s predmetom i našim dokazima – kaže Serhatlić.

  Glavni tužitelj Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić kaže da građani Tuzlanskog kantona najviše očekuju od Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, da se očigledan kriminal koji se vrši u GIKIL-u već godinama adekvatno kazni. Očekuje se da će Pramod Mittal danas u poslijepodnevnim satima biti predat Tužilaštvu Tuzlanskog kantona

  . Fena

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO