Oružane snage BiH – Podrška ‘Maršu mira 2019’

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od 7. do 11. jula, kao i ranijih godina, pružaju podršku manifestaciji „Marš mira 2019“.

U zadatku koji iziskuje posebne napore, prethodile su pravovremene pripreme vojnih lica i MTS-a na matičnim lokacijama razmještaja. Nakon planskog izviđanja terena, definisane su obaveze za sve privremene organizacijske cjeline koje uključuju osiguranje smještaja za učesnike Marša mira 2019, vlastiti smještaj i osiguranje jedinica i MTS-a.

Prenoćište za 500 učesnika marša uspostavljeno je na lokaciji Nezuk (općina Sapna) 7. jula, a zatim se nastavilo s uspostavljanjem smještaja (vojnički šatori, vojnička ćebad) za oko 2.500 učesnika „Marša mira 2019“ na lokaciji Liplje (općina Zvornik), Pobuđe Mravinjci (općina Bratunac) i Potočari (općina Srebrenica).

Pored resursa angažiranih u organizaciji „Marša mira 2019“, predviđeno je da na dan dženaze 11. jula, pripadnici OSBiH asistiraju visokim delegacijama prilikom polaganja cvijeća i odavanja počasti u „Memorijalnom centru Potočari“. Također, odobrena je upotreba transportnih m/v na relaciji Nezuk – Potočari, te učešće vojnih imama u vjerskom dijelu programa.

Resursi Oružanih snaga BiH za podršku aktivnosti po zahtjevu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i drugih institucija BiH (helikopteri za medicinsku evakuaciju i prevoženje VIP osoba, EOD timovi, vojnici za vršenje KDZ pregleda i sanitetska vozila sa timovima) će biti upotrijebljeni po posebnom naređenju ministrice odbrane, nakon donošenja Odluke od Predsjedništva BiH o angažiranju i upotrebi resursa Oružanih snaga BiH u podršci aktivnosti obilježavanja 24.godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU