-2.3 C
Sarajevo
Srijeda, 1 prosinca, 2021
Još

  Oružane snage BiH – Podrška ‘Maršu mira 2019’

  ()

  Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od 7. do 11. jula, kao i ranijih godina, pružaju podršku manifestaciji „Marš mira 2019“.

  U zadatku koji iziskuje posebne napore, prethodile su pravovremene pripreme vojnih lica i MTS-a na matičnim lokacijama razmještaja. Nakon planskog izviđanja terena, definisane su obaveze za sve privremene organizacijske cjeline koje uključuju osiguranje smještaja za učesnike Marša mira 2019, vlastiti smještaj i osiguranje jedinica i MTS-a.

  Prenoćište za 500 učesnika marša uspostavljeno je na lokaciji Nezuk (općina Sapna) 7. jula, a zatim se nastavilo s uspostavljanjem smještaja (vojnički šatori, vojnička ćebad) za oko 2.500 učesnika „Marša mira 2019“ na lokaciji Liplje (općina Zvornik), Pobuđe Mravinjci (općina Bratunac) i Potočari (općina Srebrenica).

  Pored resursa angažiranih u organizaciji „Marša mira 2019“, predviđeno je da na dan dženaze 11. jula, pripadnici OSBiH asistiraju visokim delegacijama prilikom polaganja cvijeća i odavanja počasti u „Memorijalnom centru Potočari“. Također, odobrena je upotreba transportnih m/v na relaciji Nezuk – Potočari, te učešće vojnih imama u vjerskom dijelu programa.

  Resursi Oružanih snaga BiH za podršku aktivnosti po zahtjevu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i drugih institucija BiH (helikopteri za medicinsku evakuaciju i prevoženje VIP osoba, EOD timovi, vojnici za vršenje KDZ pregleda i sanitetska vozila sa timovima) će biti upotrijebljeni po posebnom naređenju ministrice odbrane, nakon donošenja Odluke od Predsjedništva BiH o angažiranju i upotrebi resursa Oružanih snaga BiH u podršci aktivnosti obilježavanja 24.godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO