OS prvi put u akciji gašenja požara upotrijebile helikopter UH-1H

Oružane snage Bosne i Hercegovine upotrijebile su u petak helikopter tipa UH-1H, prvi put u stvarnoj akciji gašenja požara.

– Po dobivaju hitnog poziva, helikopter UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzačne obrane OS BiH uzletio je iz vojarne Rajovac OS BiH u 11.20 sati, na gašenje šumskog požara na širem području općine Konjic, na obroncima planine Visočica u blizini sela Grušča – navodi se.

Angažiranje helikoptera UH-1H iz sastava 2.HS-a bilo je od velike pomoći pripadnicima civilne zaštite, a civilne strukture vlasti Općine Konjic su izrazili svoje zadovoljstvo i zahvalnost. Aktivnosti na gašenju požara se nastavljaju u poslijepodnevnim satima i trajat će do konačne lokalizacije. Prilikom izvršenja misije gašenja požara, posada 2.HS-a se pridržavala svih propisanih procedura te su dodijeljeni zadatak obavili na siguran način.

– To je druga misija pomoći civilnim vlastima u gašenju požara ove godine. OS BiH zadaće gašenja požara iz zraka dosad su obavljale helikopterima Mi-8T/MTV. Nakon nabavke odgovarajućih protupožarnih vedara, na tim zadaćama se mogu koristiti i helikopteri tipa UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH, koja kontinuirano pokazuje spremnost za izvršenje zakonom propisane misije potpore civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda – saopćio je Ured za odnose s javnošću OS BiH.

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU