15 C
Sarajevo
Petak, 9 prosinca, 2022

Osigurano 600 miliona eura za tunel Prenj

Državna kompanija “Autoceste FBiH“ osigurala je 600 miliona eura za gradnju autoputa od Ovčara, preko Konjica, do Mostara, što uključuje i zahtjevni tunel Prenj dužine 12 kilometara, prenosi Akta.

Postoji saglasnost

Ovu informaciju potvrdio je za “Dnevni avaz“ i Adnan Terzić, direktor “Autocesta FBiH“. Izgradnja ovog tunela najskuplji je infrastrukturni projekt u BiH.

Prema njegovim riječima, državna kompanija dobila je prije nekoliko dana pismo podrške od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB) o osiguranju kredita, a dobivena je i saglasnost Ministarstva prometa i komunikacija BiH za finansiranje ovog projekta.

“Stiglo je pismo podrške međunarodnih kreditora i mi smo već aplicirali na grantove WBIF-a. Znači, novac je već osiguran i riječ je o vrlo zahtjevnom projektu, u koji spada u izgradnja tunela Prenj”, kaže Terzić.

Ukupna dužina ove dionice iznosi 35,6 kilometara i njenom izgradnjom bit će značajno skraćen put do mora.

Deset mostova

Inače, ranijim idejnim projektom utvrđeno je da će trasa ove dionice biti kraća za 18 kilometara, što je, osim uštede sredstava, i mnogo brža putna komunikacija iz pravca Konjica do Mostara.

  “TELEMACH CHILDREN SPEED CAMP 2021” OD 1. DO 4. MARTA NA BJELAŠNICI

Očekuje se da prve mašine već krenu s radom sredinom iduće godine, dok je rok, kada je u pitanju tunel Prenj, šest godina. Na ovoj dionici predviđena je izgradnja deset mostova i više tunela.

Izlaz tunela Prenj predviđen je u sjevernom dijelu općine Mostar, iznad naselja Podgoran.

Domaća radna snaga

Prilikom projektiranja i građenja tunela Prenj i dionice Mostar sjever – Mostar jug predložena je odredba da minimalno 40 posto ugovorene vrijednosti projekta bude realizirano putem domaćih kompanija. Ova odredba i dalje je na snazi.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU