Osigurati ekonomsku neovisnost osoba s invaliditetom

Završna konferencija “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom – između prava, obaveza i mogućnosti“, održana je danas u Sarajevu s ciljem podizanja svijesti i pružanja podrške pri ekonomskom osnaživanju osoba sa invaliditetom u BiH.

Završna konferencija ujedno označava i završetak trogodišnjeg projekta “Moj posao“ kojeg implementira nevladina organizacija “People in Need“ s partnerskim organizacijama “Pro Reha“, “Sumero“ i “Nešto Više“, a uz finansijsku podršku Vlade Češke Republike.

-Ponosni smo na činjenicu da smo u sklopu projekta ‘Moj posao’ uspjeli napraviti mrežu zagovarača prava osoba s invaliditetom koja je djelovala na području cijele BiH. Na taj način širila se svijest o problemima koji su sastavni dio života osoba sa inveliditetom. Najponosniji smo na činjenicu da smo kroz tri godine koliko je trajao projekt uspjeli uključiti studente društvenih smjerova iz Sarajeva, Zenice, Mostara, Banja Luke koji su zajedno radili na promociji prava i traženju mogućnosti da svi jednako budu uključeni i zastupljeni u borbi za socio-ekomsko osnaživanje onih kojima je zaista važno da znaju da nisu sami i da postoje mogućnosti koje se mogu prilagoditi i na kraju dugotrajno koristiti – ističu iz nevladine organizacije People in Need.

Ističu da je kroz ovaj projekat i sve njegove aktivnosti više od 50 osoba s invaliditetom iz cijele BiH i njihovih porodica dobilo priliku da uvećaju svoje prihode, bilo kroz zaposlenje na otvorenom tržištu, stažiranje ili pokretanje malih biznisa.

-To je zapravo bio naš jedini cilj. Moram istaći da nije uvijek bilo lako niti jednostavno, ali mi nismo odustajali. Sada kada pogledamo one osobe koje danas imaju svoju priliku da zarađuju novac, da od njega žive i doprinose rastu i razvoju vlastitih karijera i života, shvatamo da naš trud i zalaganje na ovakvim projektima ne smije prestati, te da sa svim akterima koje smo uključili moramo snažno nastaviti davati zajednički doprinos u poboljšanju kvalitete života osoba sa invaliditetom, a to se najbolje ogleda u njihovoj ekonomskoj neovisnosti – poručuje program menadžerica Ureda People in Need u Sarajevu Sanja Lepić.

Konferencija je okupila sve važne aktere koji su direktno ili indirektno učestvovali u projektu, govorilo se o preprekama, izazovima, ali i naučenim lekcijama i prioritetima za buduće aktivnosti, uz zaključke da će svi i dalje nastaviti raditi i davati podršku onima koji je zaista trebaju, saopćeno je iz organizacije People in Need.

(FENA) L. A.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU