Oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV-a podržale brojne poznate ličnosti

Veliki broj javnih ličnosti do sada je podržao inicijativu “Niko gladan. Niko sam.”, kojoj je cilj oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV-a kako bi se nahranio što veći broj gladnih građana i građanki Bosne i Hercegovine. 

To se, kako je više puta do sada istaknuto, najbolje može uraditi tako da se hrana koja je sigurna za upotrebu, umjesto što se uništava, preusmjeri na donacije javnim kuhinjama.

Halid Bešlić, veliki filantrop i jedna od najvećih muzičkih zvijezda u Bosni i Hercegovini, podržao je inicijativu, a u videu koji je snimio, pozvao je sve da se pridruže inicijativi “Niko gladan. Niko sam.”, posebno predstavnike vlasti.

Podršku kampanju pružila je i muzička diva Hanka Paldum istakavši da su Bosanci i Hercegovci human narod, ali i da u našoj zemlji ima mnogo gladnih osoba.

Godišnje se u Bosni i Hercegovini baci 280 miliona obroka, a razlog za to, kako je istakla Emela Burdžović, poznato TV lice, jeste upravo obaveza plaćanja PDV-a na doniranu hranu. Bez tog nameta, smatra ona, svi obroci koji se sada bace otišli bi u ruke onih kojima su itekako potrebni.

Njeno mišljenje dijeli i Dino Šaran, frontmen grupe Letu štuke, koji je kazao kako skoro svaki dan pored svoje zgrade vidi nekoga kako kopa po kontejneru. Stoga je i on pozvao vlast da reaguje i da se ukine plaćanje PDV-a na doniranu hranu.

Podrška kampanji dolazi i od kompanije AS Holding, jednog od najvećih proizvođača hrane u BiH, koja podržava izmjenu zakona, odnosno ukidanje PDV-a na hranu koja se donira osobama kojima je to zaista potrebno.

Kampanju “Niko gladan. Niko sam” provodi Fondacija Mozaik sa svojim partnerima – Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, Fondacijom Trag i Catalyst Balkans, uz podršku USAID-a. Iz tih organizacija poručuju kako ih raduje jednoglasan stav i razumijevanje na koje ova inicijativa nailazi u javnosti jer od nje svi imaju koristi.

Svi zainteresovani koji žele podržati cilj kampanje “Niko gladan. Niko sam.” mogu se javiti na nikogladan@mozaik.ba ili na 061 214 229, saopćeno je.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU