Oštetio proračun BiH za 9,7 milijuna KM? – TNTPortal

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Selmo Cikotić (SDA) danas bi se trebao izjasniti pred Sudom BiH o optužnici Tužiteljstva BiH da je za vrijeme mandata na poziciji ministra obrane oštetio proračun BiH za oko 9,7 milijuna KM i pribavio imovinsku korist drugima u višemilijunskom iznosu.

Prema navodima Tužiteljstva, Cikotić se tereti da je od 2009. do 2011. godine, obavljajući funkciju ministra obrane, zloupotrebio službeni položaj tako što je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana, izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, izvršio izmjene ugovora, nakon čega je firma “Skaut” iz Zagreba, umjesto zastarjelog oružja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju da bi se smanjili troškovi čuvanja i skladištenja, izmjenama ugovora izvozio oružje i municija višeg kvaliteta i potražnje na tržištu i time oštetio proračun BiH za 9,7 milijuna KM, kao i drugima pribavio materijalnu korist u višemilijunskom iznosu – priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Cikotić je optužen da je, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzrokovao štetu po proračunu BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Ročište je zakazano za 13:00 sati, objavljeno je na web stranici Suda.

TNTPortal

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU