11.6 C
Sarajevo
Petak, 12 kolovoza, 2022

“Otac interneta” ima plan kako da ga spasi: Pogledajte devet ključnih principa za bolji internet

Jedan od najžešćih kritičara modernog interneta je čovjek koji ga je stvorio, Tim Berners-Li. “Otac interneta” već dugo je veoma kritičan prema trenutnom stanju na Internetu i time što njime dominira, prema njemu, mali broj moćnih kompanija, kao i tome da korisnici imaju malu kontrolu nad svojim podacima na mreži.

Berners-Li je, stoga, ove nedjelje otkrio svoj odgovor na ove probleme globalnim akcionim planom za rješavanje problema pristupa, privatnosti i otvorenosti interneta, prenosi b92.

“Ugovorom za web”, kako ga je nazvao, utvrđeno je devet ključnih principa za bolji internet, uključujući promovisanje pristupačnog pristupa Internetu za sve, poštovanje privatnosti ljudi i njihovih podataka, nedozvoljavanje vladama da “isjeku” pristup internetu kada požele.

Možda i najambiciozniji od svih principa, s obzirom na trenutno stanje, jeste stvaranje “jakih zajednica koje poštuju građanski diskurs i ljudsko dostojanstvo”.

Ovaj ugovor poziva vlade, kompanije i građane da podrže principe, kako bi bili sigurni da je “naš internet svet bezbijedan, osnažujući i zaista namjenjen za sve”.

  VPN online - kako aktivirati VPN

Više od godinu dana bilo je potrebno da se napravi ugovor, uz doprinos vlada Francuske i Njemačke, kompanija uključujući Google i Microsoft i organizacije poput Wikimedije i Web Foundation.

U međuvremenu su ga odobrile organizacije za digitalna prava poput Electronic Frontier Foundation i tehnološke kompanije, uključujući Facebook i Twitter.

Ipak, piše Endgadget, uprkos brojnim tehnološkim kompanijama koje su se prijavile za podršku projektu, postoji jedan upečatljiv izostanak – Amazon – koji nije podržao principe.

Kompanije ili vlade koje podržavaju ovaj ugovor obavezuju se na podržavanje besplatnog i otvorenog weba, a moraju preduzeti i radnje za rješavanje problema sa webom ili će biti uklonjene sa liste.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Alem Sinanović
Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU