11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Otac malene Džene Gadžun ponovo pisao ministru Vraniću: “Još čekam odgovor”

Muris Gadžun, otac Džene Gadžun još jednom se obratio Harisu Vraniću, ministru zdravstva Kantona Sarajevo zatraživši da mu odgovori na sva pitanja koja mu je postavio.

Status Gadžuna prenosimo u cjelosti:

“Još uvijek čekam tvoj odgovor na pismo Harisu Vraniću, da li si se odlučio na šutnju, iz kojeg razloga to ignorisanje od strane jednog ministra. Zar ti nisi zadužen da radiš u korist nas naroda?

Sjećaš li se onog dana kada je moja Džena bila u komi na Kliničkom centru jer su je u komi poslali iz ordinacije Bejtović kada smo morali raditi PCR testove da bismo mogli vidjeti našu Dženu kako leži kao biljka na krevetu jer su je uspavali u stomatološkoj ordinaciji tvog kolege Benjamina Bejtovića i više se nije ni probudila.

Tada si me pozvao na telefon i rekao da ćeš nas osloboditi plaćanja testova jer smo svaki test morali platiti 200 KM da bismo ušli i vidjeli svoju Dženu.

Da li misliš da je to jedino što si mogao uraditi za njene roditelje čije su dijete ubili, je li samo to bio dio tvoga posla da me pozoveš i kažeš da nas oslobađaš testova koji nam više nisu ni bili potrebni jer je naša Džena umrla u onom stanju u kakvo su je doveli Suad Rožajac, Nina Jovanović, Jasmina Halimić, nepoznata starija gospođa čije ime ne znam i sve to u vlasništvu Benjamina Bejtovića koji je 8. novembra u 10:30 sati otključao svoju ordinaciju, uveo nas u nju u ovom plavom prsluku koji se vidi na slici iza Dženinih leđa.

Ovo su zadnje slike moje Džene na par minuta prije operacije u ovoj zubarskoj ordinaciji u kojoj se operiše uši i oči i daje opšta anestezija dovode se doktori bez licence iz drugih kantona”, napisao je Gadžun.

“Gubim strpljenje, tvoja šutnja neće me umiriti”

Treba podsjetiti da se Gadžun i ranije obratio Vraniću i da odgovore nije dobio.

Pismo s kraja jula prenosimo u cijelosti i bez intervencija:

“Prije svega da se predstavim. Ja sam Muris Gadžun iz Kaknja. Otac sam dva dječaka i jedne preminule djevojčice. Zvala se Džena Gadžun. Danas bi zajedno slavili njen 3. rođendan. Medutim, naš život je stao 08.11.2021. godine, kada moje pravo i zdravo djete završi u kod doktora „zubara”.

Kod istih onih koji nisu imali ni atestiranu opremu, a operisaše je oni koji nisu za to čak imali ni licencu (iz drugog kantona) ni odobrenje za izvođenje operacija u opštoj anesteziji.

Sve se to desilo Harise, u tvome Kantonu i gradu, kojem ti u okviru zdravstvenog sistema liderišeš. Od tebe za ovih 8 mjeseci, dobivao sam samo „pisanca” da me obavještavaš da si „alarmirao” inspekciju i Tužilaštvo. A JA uporno tebe pitam dosadašanjim pismima upućenim tebi, kao ministru, putem naših advokata, a šta si uradio Ti, kao ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo.

Zahjevao sam i da pokreneš postupak utvrđivanja odgovornosti ljekara koji su sudjelovali u operativnom zahvatu moje rahmetli kćerke ,dana 08.11.2021 a ti mi veliš, proslijeđen je Inspekcijski nalaz Tužilaštvu. Šta je onda tvoja fukncija Harise?

Šta ćes nam ti ? Za šta služi Zakon o pravima pacijenta ?Jeli tvoja funkcija da i dalje nagrađuješ čovjeka u čijoj je zubarskoj ordinaciji obavljen operativni zahvat moje 2.5 godine stare kčerke….još jednom pročitaj 2.5. godine je samo imala ti i danas dan nastavljaš ga nagraclivati pozicijom i to ni manje niti više nego Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Zajedno sa bezdušnicima iz Stomatološke komore, koji misle da zato što šute, na moje zahtjeve, da sam ih zaboravio.Da su se izvukli… da sam ja nepismen i da ne znam ništa, a ne pripradam ni nikakvoj stranci, pa u fazonu, šta će on nama pisat.

Koga ti štitš Harise? Koalicionog partnera, sebe ili prijatelje? Zar treba JA da ti šaljem dokaze kako ti ljekari po privatnim ordinacijama radi po Ugovor o djelu ( i to izvode operacije). Zar ti trebam JA reći, da to ne smiju po zakonu i slati u sve ordinacije inspekcije.

Zar ti trebam JA slati dokaze i reći da niti jedna od ordinacija nije imala odobrenje za obavljanje operativnih zahvata u općoj anesteziji, pa tako nije ni ispunjavala minimalne tehničke uvjete za to.Zar ti trebam JA reci da niti jedna od ordinacija nije imala potpisan ugovor sa bolnicom, u kojoj bi se vršio transport pacijenta u slučaju komplikacija.Zar je trebala moja kćerka umrijet da bi ti saznao da ti ljekar u privatnoj ordinaciji daje opštu anestezijui!!!

Pazi opštu anesteziju u privatnoj ordinaciji (ne niti polikinici niti bolnici). Zar ti trebam JA reći da ti ljekari u privatnim ordinacijama ne vode evidencije u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o evidencijiama u oblasti zdravstva. Tako moj Harise, tražio sam od ljekara anesteziloga da mi dostavi svu medicinsku dokumentaciju za moju Dženu, da dam stručim ljudima da pogledaju, šta je napisao da joj je dao od anestezije

Ne želim da vjerujem ono što je rekao 08.11.2021. da nisam ne zna šta je dao nit šta se desilo aii nisam mogao dobiti niti medicinsku dokumentaciju za svoje djete a znaš li zašto Harise…. zato što zubar na čijoj stolici je izvršena operacija moje Džene, rekao da ordinacija anesteziologa „zatvorena” po osnovu rješenja ministasrtva.

Pa hajd sad ti meni Harise reci ko i zašto zatvori tu ordinaciju? Zar nećeš čekati tužilaštvo? Gdje sada medicinska dokumentacija moje Džene? Čovjek zatvorio ordinaciju i to je to Moje djete je umrlo, ali nije bilo jedino djete koje je završilo na zubarskoj stolici. Nije jedino djete koje je završilo sa komplikacijama u tim ordinacijama. Trebaju li ti imena i prezimena ? Mogu ja i to navesti….pošto puno toga TI „ne znaš”.

Evo Harise rekao samo ti i šta misliš, da će tvoje ćutanje mene umiriti da ću prestat. Da ću čekat Tužilštvo?! Pusti se ti Tužilaštvca, njihovo vrijeme polako istiće i moj sabur prema njima.

Ali Harise moj sabur prema tebi je već istekao. Slati ću ti svaki dan pisma, što javno što na protokol ministarstva da te pitam, šta si uradio povodom smrti moje kćerke, osim što si jednom „alarmirao” inspkeciju.Vidiš Harise ja više ne znam ni broj koliko sam ih puta „alarmirao”.

Ako i dalje nastaviš biti bezobrazan, neodgovoran i bahat kao do sada, pa nastaviš ignorisati moja pitanja i ne raditi ono za što si plaćen, onda ćeš me prinuditi i da sjedim svaki dan ispred tvog kabineta.

Znam ja Harise koja su moja zakosnka prava kada si Ti u pitanju ali što bi ja da se držim Zakona kada ga ti prvi ne poštuješ.

Pošto su tvoja „obavještenja” istog sadržaja i „alarma” sa navedenim samo drugim datumima, pa se nekad pitam jesi pročitao uopće šta si potpisao…. ovo sam pismo odlučio ti poslati putem svih medija i javno…pa možda tada sjedneš i nešto i pročitaš.

Valjda se nade neko iz medija ko će objaviti ovo pismo, jer sam za ovih 8 mjeseci bogami Harise i sa njihove strane vidijeo svašta.Ne vole baš svi pisati kako mi je umrlo 2.5 godišnje djete, a šta ti misli što je to tako?

Zahtjevam Harise od tebe ODMAH da postupiš po Zahtjevu za preispitivanje stručne odgovornosti prim.dr. Suad Rožajac i prof.dr. Jasmina Halimić od 13.05.2022. godine, koji ti je predat lično na protokol od strane mojih advokata, kao i po Urgenciji koje su lično predali na protokol 08.06.2022. godine, a na koje ti „šutiš” Harise”, napisao je otac tragično preminule djevojčice.

Roditelji Džene Gadžun na društvenim mrežama sakupljaju novac za troškove potrage za pravdom

Roditelji malene Džene Gadžun objavili su apel za financijsku pomoć obzirom da traženje pravde u našoj državi košta itekako mnogo novca.

Apel su objavili na društvenim mrežama i pozvali sve građane koji su u mogućnosti i koji od početka prate slučaj da pomognu porodici u traženju pravde.

Svi koji ste pisali i nudili pomoć od početka Dženine smrti znate da smo govorili da nam još uvijek nije potrebna pomoć jer smo čekali da vidimo šta će i kako uraditi nismo ništa mogli poduzeti.

Tek sada je počela jedna velika borba, uradilo se mnogo toga. Iako ništa nije išlo javno, jer je to pravilo koje moramo poštovati da ne bi imali poblem, tek sada su počeli troškovi. 

Svi koji ste uz nas i koji ste izrazili želju da pomognete u pravdi možete pomoći uplatom na žiro račun koji služi samo za svrhu pravde“, navela je porodica.

Dodaju da će novac biti usmjeren isključivo za traženje istine.

Nažalost živimo u takvoj državi da moramo plaćati sve bez obzira da li smo mi ti koji smo oštećeni. Ovo je račun koji je napravljen na koji će ići novac samo za svrhu pravde i borbe za istinom. Ovaj račun imaju i porodice Memić i Dragičević i sada imamo i mi“, zaključila je porodica.

Čini se da su apeli urodili plodom, pa su se već neki građani, ali i poznate ličnosti odazvale.

Među njima je i naša priznata glumica Jasna Diklić, kojoj se porodica javno zahvalila.

Hvala našoj Jasni Diklić koja je oduvijek uz nas i koja se kao čovjek javila da pita kako smo i izrazila svoje saučešće, isto tako odazvala se i novčanoj pomoći koja ide u svrhu troškova namjenjih za pravdu. U ovakvoj situaciji se vidi ko je čovjek.

Vjerujemo da ćemo uz ovakve ljude kao što je ona doći do određene cifre koja nama treba iako još nismo blizu, na kraju će biti javno objavljeno koliko je skupljeno, koliko se za šta dalo sa svim dokazima i računima da neki ne bi pomislili da je novac otišao u pogrešnom smjeru. Hvala svima koji ste iskreno uz nas“, navodi porodica.

Podsjetimo, dvoipogodišnja Džena Gadžun je 8. novembra operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, a kako su ranije ispričali roditelji djevojčice, rođena je sa spuštenim kapkom i operisana je prvi put prije godinu.

Ta rana nije zarastala i zbog infekcije je morala biti ponovo i to hitno operisana.

Dogovorena je operacija u privatnoj klinici, a djevojčicu je operisala doktorica Nina Jovanović.

Doktorica je roditeljima, kako su ranije ispričali, rekla da je sa operacijom oka sve prošlo uredu, ali da je prilikom buđenja iz anestezije, koju je radio dr. Suad Rožajac, došlo do komplikacija čiji uzrok “ne znaju”.

Nakon operacije djevojčica je pala u komu i hitno je prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje su je u životu održavali aparati. Nakon nekoliko dana djevojčica je preminula.

Inače, glavna tužiteljica Tužilaštva KS u aprilu je primila roditelje na razgovor, ali se od tada ništa značajno nije desilo…

The post Otac malene Džene Gadžun ponovo pisao ministru Vraniću: “Još čekam odgovor” appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU