Otkazana sjednica Skupštine TK: Nova većina zapela kod Bošnjaka

Prošle sedmice zakazana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, na kojoj je nova parlamentarna većina trebala izabrati rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela i predložiti mandatara, danas je otkazana, jer nova parlamentarna većina nije mogla u Klubu Bošnjaka izabrati potpredsjednika iz reda ovog naroda, piše Oslobođenje.

Ovo je bio jedan od preduslova da se krene u izbor predsjednika Skupštine TK, a potom i mandatara za Vladu TK. Sjednica je trajala taman toliko koliko je trajalo intoniranje himne i obrazloženje predsjednika Skupštine TK o prekidanju sjednice.

Kako je kazao predsjednik Skupštine TK Senad Alić, problem je nastao u Klubu Bošnjaka u kojem nije postojala većina.

  • U Klubu Bošnjaka nije postojala većina koja je trebala izabrati Lejlu Vuković iz SBB-a za potpredsjednicu iz reda Bošnjaka. Od ukupno 29 poslanika, trevbalo je glasati 15 poslanika, ali bilo je samo 14 glasova, kazao je Alić.

Midhat Čaušević, poslanik SDA u Skupštini TK je kazao kako je prošle sedmice, kada se dogovarala nova većina, usaglašen i kandidat iz Kluba Bošnjaka, te da je u međuvremenu jedan poslanik promijenio mišljenje.

  • Imali smo dogovoreno prošle sedmcie da izaberemo jednog kandidata, međutim, jedan od poslanika, koji je prošle sedmcie potpisao zahtjev za sazivanje Skupštine, danas nije glasao za prijedlog oko kojeg smo se usaglasili, kazao je Čaušević.

Podsjećamo, novu parlamentarnu većinu čini za sad osam poslanika SDA, tri DF-a, po dva iz SBiH i SBB-a i tri člana SDP-a. Svi ovi poslanici su prošle sedmice bili jedinstveni i zatražili sazivanje ovje sjednice, a prema nezvaničnim informacijama, čak su podijelili i resore u TK. Međutim, jedan od trojice SDP-ovaca, Sead Gazibeović, danas se predomislio.

Uprkos ovome, kako je kazao Dževad Hadžićm, predsjednik Kluba SDP-a, i dalje postoji razor unutar SDP-a.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU