6 C
Sarajevo
Utorak, 21 ožujka, 2023

Otkazani najavljeni protesti boračkih udruženja u Sarajevu povodom 9. januara

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara održao je sinoć sastanak sa predstavnicima boračkih udruženja i nevladinih organizacija iz Sarajeva na kojem je razgovarano o protestima zakazanim za 9. januar.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova saopćili su da je na sastanku s ministrom Čamparom donesena odluka o otkazivanju najavljenih protesta, kao i odluka o povlačenju zahtjeva za zaustavljanje saobraćaja u Sarajevu.

Posebno je istaknuto kako će policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na čelu s komesarom Nusretom Selimovićem, poduzeti sve u skladu sa zakonskim ovlaštenjima pojačanim kontrolama, a sve u ciljem zaštite građana i imovine u Kantonu Sarajevo.

Građani Bosne i Hercegovine pozvani su da “ne nasjedaju na huškačku retoriku i provokacije”.

“Pojedinci, organizacije kao i predstavnici organa vlasti, posebno iz bh. entiteta RS, upozoravaju se da je izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti krivično djelo i da će nadležni policijski organi podnijeti izvještaje o počinjenom krivičnom djelu protiv svih pojedinaca koji svojim izjavama i komentarima budu širili mržnju i narušavali suživot među građanima BiH”, istaknuto je.

Ministar Čampara je zajedno sa boračkim udruženjima i nevladinim organizacijama pozvao državno Tužilaštvo i Sud BiH da poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi procesuirali službena lica koja odbijaju izvršiti ili onemogućavaju izvršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje su konačne, a vezane su za neustavnu proslavu u bh. entitetu RS.

Podsjećamo, udruženje “Zelene beretke” ranije je uputilo zvaničan zahtjev za zaustavljanje saobraćaja zbog protesta koji su bili planirani za 9. januar u trajanju od 8 do 19 sati na međuentitetskoj granici oko Sarajeva. No, to je sada povučeno i otkazano.

Svečani defile povodom neustavnog Dana RS-a bit će održan u Istočnom Sarajevu iako je ranijih godina održavan u Banjoj Luci. Plan vlasti u ovom entitetu je, navodno, da svake godine drugi grad bude domaćin obilježavanja ovog datuma.

KLIX.BA

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU