30 C
Sarajevo
Subota, 25 lipnja, 2022

  Otvara se novi pogon u BiH: Žene će proizvoditi naoružanje

  Kompanija Tehnički remont Bratunac /TRB/ otvoriće sutra novi pogon za proizvodnju u koji je uloženo više od milion KM i zaposleno 26 radnica, rekao je Srni generalni direktor kompanije Slavenko Ristić.

  Prema njegovim riječima, novi proizvodni pogon je kompleks od tri objekta smještena na 3.000 metara kvadratnih u krugu kompanije u Bratuncu.

  Ristić je istakao da je jedan objekat namijenjen za proizvodnju i montažu eksplozivnih materija u koji je postavljena linija za montažu minobacačkih, artiljerijskih i raketnih upaljača, kao i njihovih sklopova i podsklopova.

  U drugom objektu je skladište eksplozivnih materija, a treći je namijenjen za skladištenje gotovih proizvoda.

  Ristić je naveo da je trenutno primljeno 26 radnika koji su prošli sve potrebne obuke i dobili neophodne sertifikate za rad na ovim poslovima, a da je kapacitet radnih mjesta u procesu proizvodnje, odnosno montaže 35 radnika u jednoj smjeni.

  “U bliskoj budućnosti, a u zavisnosti od potrebe tržišta, planirano je uvođenje i druge smjene, te raspisivanje konkursa za prijem novih 30 radnika”, rekao je on.

  Ristić kaže da će sutra, kada se otvori pogon, prva grupa od 26 radnica početi sa radom, te da će njihov prvi posao biti montaža minobacačkih, artiljerijskih i raketnih upaljača, kao i njihovih sklopova i podsklopova za potrebe poznatog kupca sa kojim imaju zaključen ugovor.

  Interesantno je da su svi novozaposleni – žene, a direktor TRB-a kaže da su odlučili da i ženama omoguće da rade u namjenskoj industriji, koja se tradicionalno veže za muškarce, te da je siguran da će odlično obavljati posao.

  “Smatram da su žene preciznije, posvećenije i opreznije u procesu montaže, ali i u radu sa osjetljivom materijom”, rekao je Ristić.

  Otvaranje novog pogona planirano je za sutra, na Mitrovdan, povodom obilježavanja slave kompanije.

  Svečanost otvaranja predviđena je za 12.00 časova.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU