Otvoren indonežanski kutak na Univerzitetu u Tuzli

Ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelija Achmad Yani i rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić danas su svečano otvorile indonežanski kutak na tuzlanskom univerzitetu.

Ovo je, kako je rečeno, još jedna potvrda dugogodišnje suradnje Indonezije s Univerzitetom u Tuzli, prenosi Fena.

  • Ovo je za nas veoma važan dan jer ćemo na ovaj način približiti Indoneziju BiH, konkretnije Tuzli. Od danas studenti i profesori će imati priliku vidjeti sve umjetnine koje su predstavljene u ovom kutku, a također i kroz predavanja koja će biti održana, Indonezija će postati ljudima u BiH bliža – rekla je ambasadorica Yani.

Izrazila je nadu da će veze između Bosne i Hercegovine, konkretno Tuzle i Indonezije u budućnosti biti još čvršće.

  • Mi smo već potpisali sporazum o saradnji između Univerziteta u Tuzli i tri indonezijska univerziteta, tako da su studenti iz Indonezije već imali priliku posjetiti BiH, samim tim i Medicinski fakultet u Tuzli. Nadam se da će se takva razmjena nastaviti te da će studenti i profesori Univerziteta u Tuzli doći na univerzitete u Indoneziju, s tim da bi poseban fokus stavili na studente Medicinskog fakulteta – najavila je ambasadorica Indonezije.

Studentima je predavanje održao profesor Agung Rai, utemeljitelj ARMA univerziteta na Baliju.

  • Moje predavanje predstavlja prezentaciju kulture Balija. Ono će zapravo povezati prošlost i budućnost. Principi kojima se kultura na Baliju vodi jeste da kultura uvijek mora biti živa, održavati živim i ono što je bilo u prošlosti. Na taj način treba graditi veze između prošlosti i budućnosti i također prijateljstva među ljudima. Predavanja su fokusirana na tri principa koja se primjenjuju u svakodnevnom životu Balija – kaže profesor Agung Rai.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić izrazila je zahvalnost prijateljima iz Indonezije što su dio svoje bogate tradicije i kulturne baštine donijeli na taj univerzitet.

  • Saradnja s Indonezijom koju imamo traje već duži period, prije svega zahvaljujući nesebičnom angažmanu ambasadorice Amelije Achmad Yani i danas sarađujemo s nekim od vodećih univerziteta u Indoneziji. Ta saradnja podrazumijeva razmjenu nastavnika i studenata. O tome ćemo posebno razgovarati s ambasadoricom, da našu uspostavljenu saradnju i realiziramo – istaknula je rektorica Hadžigrahić.
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU