Otvoren Multimedijalni kulturni centar u Starom Gradu – CZK

U saradnji sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini, sinoć je otvoren Multimedijalni kulturni centar – CZK u ulici Sime Milutinovića 2 u Starom Gradu, koji realizira iMTM Akademija Sarajevo, neovisna edukativna i teatarska platforma za izvođačke umjetnosti.

Alma Ferović Fazlić, osnivačica iMTM-a, istakla je da će CZK biti centar za kreativnost i saradnju među domaćim i međunarodnim umjetnicima, sa posebnim fokusom na mlade talente i studente umjetničkih akademija.

Irma Mulić, voditeljica Odjela za izvođačke umjetnosti iMTM-a, istakla je da CZK označava početak nove ere kreativne industrije u srcu Starog Grada, gdje se ljepotom dizajna i identiteta susreću istok i zapad.

Direktor za saradnju Ambasade Švicarske u BiH Siroco Messerli izrazio je podršku ovakvom centru koji doprinosi dijalogu o društvenim pitanjima i omogućava bolje mogućnosti za mlade u zemlji.

CZK će nuditi različite programe i resurse kao što su radionice, konferencije, kabarei, pozorišne predstave, koncerti, izložbe i promocije, te će biti nadogradnja aktivnosti IMTM Akademije Sarajevo.

Ciljevi budućeg rada CZK uključuju pokretanje Yamaha Music School u Sarajevu, online platforme za podršku kulturnim institucijama i umjetnicima u BiH, kao i edukaciju mladih u malim sredinama za izgradnju bolje budućnosti.

Na otvaranju su nastupili studenti IMTM Akademije kao što su Omer Fočo, Ajša Mustafić, Ana Marija Tomić, Melisa Hajrulahović Tomić, Sara Vojičić, uz podršku dirigenta Bakira Samardžića i muzičkog producenta i DJ-a Mirza Abasa.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU