6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Otvoren obnovljeni Muzej Bitke na Sutjesci

Obnovljeni Muzej Bitke na Sutjesci koji je devedestih godina bio potpuno devastiran danas je otvoren na Tjentištu.

Obnovljen je sredstvima Nacionalnog parka (NP) Sutjeska čiji je menadžment uložio velike napore u sanaciji klizišta ispod centralnog spomenika u Dolini heroja kao i adaptaciju Spomen sobe s uklesanim imenima poginulih učesnika bitke.

Po riječima direktora NP Sutjeska Dejana Pavlovića, muzej čija je obnova trajala šest mjeseci imat će stalnu postavku, iako je više hiljada nekadašnjih eksponata opljačkano i većina nikada nije vraćena. Obnovom muzeja memorijalni kompleks je kompletiran.

– Uspjeli smo obonoviti zgradu i dio eksponata vratiti u izložbeni prostor. Pronašli smo neke eksponate, dio smo otkupili a neke su ljudi davali dobrovoljno i imamo preko 400 eksponata. Najvrijedniji eksponat je automat, njemački ‘šmajser’ narodnog heroja Vlade Šegrta, učesnika bitke na Sutjesci – pojasnio je Pavlović.

Otvaranju muzeja prisustvovao je i nekadašnji direktor NP Sutjeska Nedžad Aganović koji je izrazio nadu će ulaganja u objekte na Tjentištu ovom spomeničkom kompleksu vratiti stari sjaj.

– Nekada je kroz Tjentište prolazilo 45 autobuskih linija i zapošljavali smo 384 osobe. Kada se komunikacijski povežu primorje i unutrašnjost zemlje onda je sve moguće. Mene mnogi iz Sarajeva pitaju da li mogu doći na Tjentište, kako da ne – kazao je Aganović.

- Oglašavanje - otvoren obnovljeni muzej bitke na sutjesci

Akademski kipar prof. Miodrag Živković, autor spomenika Bitke na Sutjesci, izrazio je zadovoljstvo brzom sanacijom klizišta koje je prijetilo spomeniku i spomen-kosturnici.

– Spomenik izgleda savršeno i treba ga održavati. Direktor NP Sutjeska i ja maksimalno smo sarađivali u svemu ovome. Kada se spomenik premaže s odgovarajućim preparatom, on može biti čist 30-ak godina jer od takvog je materijala – kazao je Živković.

Otvaranje Muzeja Bitke na Sutjesci značajano će doprinijeti turističkoj ponudi NP Sutjeska koji godišnje posjeti više od 100 hiljada turista.

(FENA) H.D


1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima