Otvoren rekonstruisani amfiteatar na Smetovima

Na zeničkom izletištu Smetovi otvoren je rekonstruisani amfiteatar.

Projekat sanacije amfiteatra vrijedan je 123 424, 96 KM, a sredstva za njegovu realizaciju obezbjedili su Grad Zenica u iznosu od 92 424,96 KM i Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od 30 000 KM.

Smetovi su najpoznatije izletište Zeničana. Nažalost u bivšem vremenu, do unazad sedam godina dok ja nisam došao, da li je išta bilo na ovim Smetovima osim spomenika ovog iz narodnooslobodilačke borbe. Gradska uprava, pošto ima milion zaostavština da radimo, svake godine nešto pravimo ovdje da napravimo neki smisao za turiste da prošetaju. Prvo smo napravili tamo, vidjeli ste, igralište za djecu, upravo završavamo Eko kuću, koja je jedna od najljepših će biti eto to možete vidjeti. Sad smo uredili ovaj amftieatar, jer je ovo ruglo bilo. Evo vidite prilazne staze, klupe, sve. Jedino šta ću zamoliti građane, omladinu, stariji to ne rade, nemojte ovo razvaljivati, zašto, opet će te nekad doći sjesti, je li često to razvale. Znači želja nas iz Gradske uprave je da ovo oživimo, evo upravo se završava projekat da krenemo sa izgradnjom, moramo ovdje dovesti pravu vodu i moramo napraviti kanalizaciju. Evo idemo i u tu investiciju. Na sve načine pokušavamo osmisliti ovdje nešto, evo doveli smo i dobar restoran,  građani koje hoće mogu ručati, popiti kafu, sok, čaj i šta već hoće. Jednostavno, evo želja nam je da na sve načine ovo malo uljepšamo, da bude ljepše, izglednije jer morano od onong sivila iz grada pobjeći “, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Osim sanacije amftieatra postavljene su betonske ploče na prilaznim pješačkim stazama prema amfiteatru, spomeniku, te saobraćajnici, a s ciljem obogaćenja turističke ponude Grada Zenice i Smetova.

Mislim da je ovo vrlo značajan projekat. Postojalo je više zagovaračkih inicijativa u Gradu Zenica za formiranje, uspostavljanje jednog, nazovite kako hoćete, jednog amfiteatra na otvorenom. Mislim da je ovo savršena lokacija. Da se rekonstrukcijom amftieatra koji je postojao na izletištu Smetovi  stvaraju pretpostavke za održavanje različitih događaja. Prevashodno mislim pri tome na časove u prirodi, različite koncerte, predstave, evo danas ćemo imati također jednu predstavu tako da sam zaista sretna da je Vlada ZDK, u konkretnm slučaju sa znatno manjim sredstavima finansirala ovaj projekat, ali je ovo dokaz da saradnja gradova, odnosno kantona, odnosno lokalnih vlasti sa višim nivoima vlasti može rezultirati u sjajnim projektima poput ovoga“, rekla je Amra Mehmedić, premijerka Vlade ZDK.

U okviru zanimljivog programa na Smetovima, priređenog povodom otvorenja amftieatra, učestvovali su Duvački orkestar Zenica, Savez izviđača Zenica i izvedena je predstava za djecu „Ježeva kućica“ u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Nakon toga uslijedilo je druženje uz logorsku vatru i muziku izviđača i planinara, te posmatranje zvjedzdanog neba uz Afana Abazovića. (T.B.)

The post Otvoren rekonstruisani amfiteatar na Smetovima appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU