Otvoren stadion Al-Rayyan, jedan od simbola Svjetskog prvenstva 2022.

U Kataru je u petak zvanično otvoren stadion Al-Rayyan, jedan od simbola Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru

Svečanom otvaranju stadiona su prisustvovali katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani, predsjednik Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) Gianni Infantino i predsjednik Azijskog olimpijskog komiteta (OCA) šeik Ahmad Al-Fahad.

Nakon otvorenja na stadionu je odigrano finale Emirovog kupa između ekipa Al-Sadd i Al-Arabi koja je završena rezultatom 2:1.

Ceremoniji je prisustvovalo i 20.000 gledalaca, što je od izbijanja pandemije COVID-19 najmasovnija manifestacija u toj zemlji. Svi gledaoci su prije ulaska na stadion morali biti negativni na testiranju na koronavirus.

Na stadionu Al-Rayyan, koji može primiti 40.000 gledalaca i smješten je 24 kilometra zapadno od glavnog grada Dohe, na Mundijalu 2022. godine igrat će se sedam utakmica, do osmine finala.

U Kataru, koji će biti prva država na Bliskom istoku koja je domaćin Svjetskog prvenstva, uprkos pandemiji koronavirusa nastavljaju se radovi na izgradnji stadiona, podzemne željeznice, povećanju hotelskih kapaciteta i druge potrebne infrastrukture u sklopu priprema za veliki sportski događaj.

Svjetsko prvenstvo će se održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine. Finale je na rasporedu 18. decembra, kada se obilježava Dan državnosti Katara.

Na SP-u bi trebale učestvovati 32 reprezentacije, uključujući i nacionalnu selekciju zemlje domaćina.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU