18 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Otvoreni 19. Međunarodni književni susreti ‘Cum grano salis’ u Tuzli

  Promocijom djela Hatidža, autora Mileta Stojića, otvoreni su u srijedu  19. Književni susreti Cum grano salis.Predviđen je bogat  program, ispunjen brojnim promocijama knjiga i autora, a ove godine, organizator Grad Tuzla je uveo i novinu u programu, biće predstavljeni  i svi romani koji su ušli u uži izbor za Nagradu „Meša Selimović“ za  najbolji roman objavljen u 2018. godini na govornom području Bosne i  Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

  „Kontinuirano smo iz godine u godinu realizirali ovu ideju i Tuzla je sada glavni grad romana u regiji, a Tuzla je i vlasnik najveće nagrade za roman na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i taj cilj je ostao, a naš strateški pravac je da budemo grad kulture, priznanja, grad talenta. Dolaze nam najveći pisci regije, najbolji romani sa regije, a takođe imamo i selektore za svaku od država, a takođe u žiriju imamo predstavnike iz pomenutih država, s tim da su uvijek iz Bosne i Hercegovine dva člana žirija, po jedan iz Srbije, Hrvatske i iz Crne Gore. Već imamo pet romana koji su ušli u najuži izbor i vidjet ćemo koji će osvojiti Nagradu Meša Selimović, a o tome će se ovih dana pisati u svim državama bivše Jugoslavije, a to je ujedno i top tema u kulturi. Meni je drago da se Tuzla po knjizi, po romanu spominje“, kazao je gradonačelnik Imamović, u povodu početka ovogodišnjih Književnih susreta Cum grano salis.

  Pjesnik, esejist, književni kritičar i prevodilac, ovogodišnji predsjednik žirija za dodjelu Nagrade Meša Selimović, Mile Stojić, autor je pjesme Hatidža, koja je u knjizi predstavljena “u devetnaest odjeka”. Pjesma je posvećena srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović, koja je za Stojića antička heroina našeg vremena. Na dan kad je stigla vijest o smrti Hatidže Mehmedović, u znak pijeteta, Stojić je na svoj Facebook profil postavio pjesmu Hatidža, koja je zatim postala viralna i prevedena na skoro dvadeset jezika svijeta. Rijetko je koja pjesma na našem jeziku prevedena na toliko svjetskih jezika. Devetnaest prijevoda objedinjeni su zatim u knjizi Hatidža čiji će tiraž biti poklonjen Memorijalnom centru u Potočarima.  O knjizi  je pored autora, govorio Hadžem Hajdarević, a glumica Hasija Borić je govorila stihove pjesme Hatidža na bosanskom, engleskom i njemackom jeziku.

  Nakon ove promocije, pjesnik, esejist, prozni pisac, i selektor za Bosnu i Hercegovinu ovogodišnjih Književnih susreta,  Hadžem Hajdarević, predstavio je svoju knjigu Arabeske od vode  (Rubaije), koja je iz štampe izašla 2019. godine. U zbirci rubaija – Arabeske od vode,  sadržano je deset ciklusa, svaki po četrdeset pjesama: Jezik, Ljubav, Adem i Hava, Grijesi, Vrt, Putovanja, Voda, Vjera, Život, Poezija. Ova vrtoglava pjesnička avantura sa starom, a neumrlom formom perzijske četvorke, s njezinim bejtovima i njihovim kompliciranim rimama, vanjskim i unutarnjim je već na prvo čitanje – događaj. O knjizi Arabeske od vode govorili su Sead Usić i Elvir Musić.

  Razgovor sa književnicom Martinom Mlinarević Sopta, upriličen je od 20:00 sati, a  razgovor je vodila Kristina Ljevak. Martina Mlinarević Sopta je kolumnistica, pjesnikinja i društveno angažovana aktivistkinja koja je objavila Firentinske suze (2005.), Otok u prosincu (2006.), Neprocjenjivo (2013.), Ljetos i drugi ledovi (2017.) te Huzur (2018.). Martina Mlinarević aktivno piše na svojoj Facebook stranici, koju prati više od 123.000 ljudi. Na svom Facebooku profilu Martina je objavila screenshotove uvreda koje su joj upućene nakon što je izbačena s programa festivala Evergreen Fest u Čitluku. Mnogobrojna publika, čestim aplauzima je pružila podršku književnici Mlinarević-Sopta za njen umjetnički rad, aktivizam i humanizam. Promociji su prisustvovali ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Matthew Field, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, brojni gosti Književnih susreta i veliki broj posjetilaca.

  Program drugog dana Književnih susreta Cum grano salis

  Drugog dana Književnih susreta Cum grano salis, zakazane za četvrtak, 5. septembar održaće se u Ateljeu Ismeta Mujezinovića.

  12:00 sati bit će održano prvo predstavljanje romana koji su ove godine ušli u uži izbor za Nagradu Meša Selimović. Roman književnika iz Srbije, Miće Vujičića Unutrašnjost u razgovoru  sa autorom predstaviće Kristina Ljevak. Roman Unutrašnjost promatra nekoliko, moglo bi se kazat,i pomalo „izgubljenih“ ljudi, koji žive u atmosferi nekog vojvođanskog gradića punog praznih, napuštenih kuća, u jednoj atmosferi dezorijentiranosti koja ih prepušta njihovim opsesijama, sjećanjima, lutalaštvu … Nedavno je Mića Vujičić, za ovaj roman nagrađen i jednom književnom nagradom, koja se već dugi niz godina dodjeljuje u Vojvodini.

  13:00 sati je predstavljanje romana Josipa Mlakića Skica u ledu. S obzirom da autor nije potvrdio dolazak roman će predstaviti Kristina Ljevak. Romani Josipa Mlakića su već nekoliko puta bili u užem izboru za Nagradu Meša Selimović.

  18:00 sati predstavljanje svoje knjige Malterego: Knjiga druga: Higijena nesjećanja, održaće Marko Šelić Marčelo, poznati muzičar i profesor književnosti. Kraj je početak, a početak kraj, jer nema dovoljno tijesnog pakla za junake ove uzbudljive i na momente zastrašujuće priče. Uvlačeći ih u vrtlog bijesa, gradeći svoj narativni mozaik, Marko Šelić u drugom dijelu Higijene nesećanja opravdava naslov i kroz sada već prepoznatljivu fragmentarnu strukturu nudi čitaocima odgovore, ne bi li postavio nova pitanja. Moderatorica na promociji će biti Kristina Ljevak.

  Bivša dobitnica Nagrade Meša Selimović za roman Kaja, Beograd i dobri Amerikanac, Mirjana Đurđević i Branko Mlađenović u 20:00 sati predstaviće dva povezana romana, Bunker swing, objavljen 2013. i tek objavljeni Bunker Patka. Ove autentične i nadasve zabavne knjiga Mirjane Đurđević i Branka Mlađenovića su jedinstven primer „žensko-muškog pisma“ i prepune su preokreta i zavrzlama, ali i dubokih ljudskih protivrječnosti, paradoksa i nedoumica, čija će vas mješavina nasmijati do suza. Promotori su književni kritičar Vladimir Arsenić, clan žirija 19. Književnih susreta Cum grano salis i književnik Srđan Srdić, selektor za Srbiju na ovogodišnjim Književnim susretima.

  Ulaz na sve promocije je bepslatan.

  Dodjela nagrade Meša Selimović bit će održana 7. septembra u Tuzli.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA