15 C
Sarajevo
Petak, 9 prosinca, 2022

Ova droga je 50 puta jača od heroina, stiže i na kućnu adresu

U hangaru bez prozora na američkom aerodromu John F. Kennedy (JFK) carinici kontrolišu pakete. Traže fentanil – drogu koja svakodnevno ubija na hiljade Amerikanaca.

Posao nije nimalo lak, jer u taj hangar, u kojem se razvrstava pošta, svakodnevno stiže milion pošiljaka sa svih krajeva svijeta.

– Tražimo iglu u plastu sijena, kaže agent američke Agencije za carinu i zaštitu granice (CBP), okružen gomilama pisama i pošiljaka u skladištu, piše AFP.

To je jedno od brojnih bojišta američkog rata protiv zavisnosti koja svake godine i ubija na desetine hiljada ljudi i pustoši zajednice SAD-a.

Šezdeset posto sve pošte koja stigne u Ameriku prolazi kroz centar na ovom aerodromu i službenici danonoćno pregledaju pošiljke, prenosi Index. Uglavnom traže fentanil, sintetičku drogu koja je 50 puta jača od heroina i 100 puta snažniji od morfijuma, ali se, međutim, ponekad legalno prepisuje za ublažavanje bolova.

Prema podacima američke vlade, oko 32.000 Amerikanaca umrlo je prošle godine od predoziranja.

Većina fentanila ili proizvoda koji imaju slično dejstvo, ali nešto drugačiju hemijsku formulu, otkrivenih na aerodromu JFK, kupljeni su na takozvanoj crnoj mreži sa internet stranica iz Kine ili Hongkonga.

Kućna dostava

Korisnici to plaćaju klasičnim kreditnim karticama ili PayPalom, kaže Ray Donovan, šef njujorškog ogranka savezne agencije za borbu protiv narkotika (DEA).

  Premijer FBiH traži hitno usvajanje zakona kojim se uz transfer iz Prijedloga budžeta FBiH omogućava i da svi kantoni osiguraju porodiljske naknade od 1.000 KM

– Ne moraju da izlaze iz kuće. Mogu da naruče fentanil iz Kine dostavom na kućnu adresu, rekao je Donovan.

Agent CBP-a Robert Reds u centru na JFK radi više od 15 godina i sjeća se “bezazlene” rođendanske čestitke koja je prošle godine stigla iz Toronta. Unutra su bila sakrivena tri grama fentanila. Količina dovoljna da ubije 1.500 ljudi. Kupac, tridesetčetvorogodišnji muškarac, uhapšen je, a pretragom njegove kuće otkriven je veliki broj tableta, marihuane i halucinogenih pečuraka.

Pošto agenti posebno paze na pošiljke iz Kine, krijumčari često koriste posrednike iz trećih zemalja, objašnjava Donovan, koji je vodio hapšenje Joaquín “El Chapa” Guzmana, meksičkog kralja narkotika.

S obzirom na to da je nemoguće pogledati svu poštu koja stigne na JFK, agenti dnevno pogledaju oko hiljadu visokorizičnih paketa, a u selekciji im pomažu obučeni psi tragači i podaci obavještajnih službi.

Laserska tehnologija

Sumnjive pošiljke se provjeravaju rentgenom ili laserskom tehnologijom. Ponekad ih i otvaraju nožem, pažljivo, jer udisanje samo nekoliko miligrama fentanila može da bude fatalno.

– Mi se bavimo malim količinama, suprotno od zaplijene heroina ili kokaina koje se mjere u kilogramima, kaže Reds.

– Ali malo fentanila i treba za predoziranje, dodao je Reds.

Američka vlada je čak objavila konkurs sa nagradom od milion i po dolara onome ko smisli tehnologiju kojom će lakše da se detektuje droga u pošiljkama.

  Poziv mladima na Petu ljetnu školu tolerancije

– Možda se čini kao pretjerano, ali na kraju dana tehnologija će biti pobjednik, naglašava Reds.

Brzo i jeftino

Tužilac za borbu protiv narkotika Bridget Brenen u dvadesetogodišnjoj karijeri je vidjela sva zla koja nanose kokain, heroin, krek i sada fentanil, koji je, kaže, krijumčarima savršeni proizvod.

U poređenju sa proizvodnjom heroina, za koji je potrebno uzgajati opojni mak, proizvodnja kilograma fentanila u laboratoriji zahtijeva manje truda, vremena i deset puta manje novca.

Najsmrtonosnija droga

U međuvremenu, agenti na JFK-u posljednjih dana otkrivaju manje fentanila. Vlasti kažu da je to zato što većina toga ulazi u SAD na službenim graničnim prelazima sa Meksikom.

U CBP-u priznaju da agenti tamo mogu da pregledaju samo jedan posto vozila i oko 16 posto komercijalnih kamiona koji ulaze u SAD.

Zaplijene unutar američkih granica, međutim, nikada nisu bile veće. Prošle godine je CBP presreo 985 kilograma fentanila.

Američke vlasti bore se sa krijumčarima droge više od pola vijeka, ali do sada je fentanil najsmrtonosnija droga.

(OSLOBOĐENJE)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU