Iako su mnoge domaćice već odavno napravile zimnicu, a kod nekih je skoro i pojedena, nikada nije kasno da napravite domaći kečap
Mi vam donosimo recept jedne bake u koji se kunu mnoge domaćice. Naime, tajni sastojak su domaće, nakisele jabuke.
SASTOJCI:
7 kilograma paradajza
800 g luka
pola kilograma paprika
600 g nakiselih jabuka
5 čena bijelog luka
4 decilitra sirćeta
jedna kašika bibera
2 kašike soli
malo ulja
1 kesica konzervansa
PRIPREMA:
Paradajz ogulite, očistite od sjemenki i krupno isjeckajte, ogulite i luk i krupno isjeckajte, isto tako i paprike i jabuke.
Bijeli luk je potrebno da isjeckate na dasci.
U veliki lonac debelog dna stavite sve sastojke osim konzervansa, kuvajte na srednje jakoj vatri do ključanja, tada smanjite vatru i nastavite s kuhanjem desetak minuta, dok povrće ne omekša, uz konstantno mešanje.
Sklonite s vatre i sve izmiksajte, najbolje mikserom.
Lonac vratite na vatru i dodajte uz često miješanje na srednjoj jačini, dok se rijetka smjesa ne zgusne. Postupak traje oko dva sata.
Kako biste provjerili da li je kečap kuhan, kašiku smjese stavite na tanjir, a vaš je sok gotov ako se iz smjese ne cijedi tečnost. Pred kraj dodajte konzervans i vratite na ringlu pet minuta. Sipajte u pripremljene, sterilisane tegle.