-1.1 C
Sarajevo
Subota, 28 siječnja, 2023

Ove činjenice o bananama bi vas mogle iznenaditi

Prema upotrebi za prehranu banana je, nakon riže, pšenice i kukuruza, četvrta biljka u svijetu. Danas se u svijetu tokom jedne godine proizvede oko 72.5 miliona tona banana, od čega se u Indiji uzgaja 16.8 miliona tona godišnje. To Indiju čini najvećim proizvođačem banana u svijetu.

Prosječni Amerikanac troši oko 13 kilograma banana svake godine, a čak više od 96 posto američkih i europskih domaćinstava kupuje banane barem jednom svaki mjesec.

Banane su jedan od najboljih prirodnih izvora kalija, koji pomaže održati pravilnu razinu krvnog pritiska i normalan rad srca. Jedna banana sadrži oko 100 kalorija – a iako se o njihovoj nutritivnoj vrijednosti puno toga zna, postoje neke činjenice o omiljenom voću koje bi vas mogle iznenaditi.

Prirodno radioaktivne

Banane koje volimo prirodno su radioaktivne, odnosno one emitiraju čestice ionizirajućeg zračenja, koje nije štetno za ljude. One naime sadrže vrlo visoke razine kalija-4, mineralne verzije kalija koji je radioaktivni izotop, piše Stehnews.

Nisu samonikle biljke

Banane su zapravo kreirali ljudi, pretpostavlja se negdje oko 5.000 godina prije Krista u jugoistočnoj Aziji iz sjemenki jedne biljke iz roda banana.  Iz Azije su banane vojnici Aleksandra Makedonskog prenijeli u Indiju. Europski kolonizatori bananu su dalje prenijeli u Južnu Ameriku gdje su danas veliki uzgajivači banana.

  8 razlika između djetinjstva sad i nekad

Plod banane danas je građen od oko 300 pojedinačnih plodova i ima masu od 50 – 60 kg. Jedan plod čine skupine sastavljene od 10 do 16 pojedinačnih plodova. Proizvođači banana za takvu skupinu koriste naziv ruka, a svaku pojedinu bananu u skupini nazivaju prstom. Povezano je to s arapskom riječi za prste (banan).

Postoji i pivo od banana

Od ploda banane može se napraviti i pivo koje se u istočnoj Africi može i kupiti. U jugoistočnoj Aziji list banane koriste za omatanje hrane (umjesto plastične vrećice i folije za umatanje), što pruža jedinstven okus i miris hrani.

Donose sreću, ali i nesreću

Kombinacija vitamina, minerala i vlakana ima dokazan učinak na bolje raspoloženje ljudi. U Indiji cvijet banane smatraju svetim. Tijekom vjerskih i važnih obreda kao što su vjenčanja, na glavu se stavlja vjenčić napravljen od cvjetova banane jer se vjeruje da će to donijeti sreću mladencima.

Ipak, iako nas usrećuju, moglo bi se reći da donose i nesreću – primjerice, u Velikoj Britaniji se na godinu prijavi oko 300 nesreća uzrokovanih poskliznućem na koru banane.

  Kako pronaći muža: Presmiješni savjeti za žene iz 1958. godine

Ne bacajte koru – i ona je korisna

Kora od banane pomaže umiriti iritacije na koži te smanjuje svrbež. Sve što trebate napraviti je izrezati mali dio kore i unutarnju bijelu stranu utrljati na prištić ili akne. Nakon dva sata utrljajte koru još malo u kožu i bacite je. Nemojte ispirati.

Kora do banane će također pomoći bržem zacjeljivanju manjih ogrebotina i posjekotina. Potrebno je samo odrezati manji komad, utrljati u područje kože koje je ogrebano ili porezano, te ponoviti radnju još par puta kroz sat vremena.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU