0.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Ove osobe zaštićene su od delta varijante koronavirusa

Nove varijante koronavirusa još jednom su pokazale koliko je virus SARS-CoV-2 nepredvidljiv

Delta varijanta ili B.1.617.2 varijanta prozvana je varijantom koja izaziva zabrinutost, a brzo se proširila cijelim svijetom. I dok brojne zemlje popuštaju restriktivne mjere, znanstvenici i medicinsko osoblje nastavljaju istraživati covid-19 kako bi pokušali spriječiti novi val.

Delta varijanta nosi genetski kod dviju drugih mutacija, E484Q i L452R, zbog čega joj postaje sve lakše probiti se u ljudski imunološki sustav i napasti organe. Uz to, kako nove inačice imaju tendenciju da mijenjaju strukturu proteina spike, učinkovitije se veže na ljudske stanice domaćina i brzo se množi, čineći veću štetu nego izvorni soj covida.

Osobe koje nisu cijepljenje, osobe koje nisu u potpunosti cijepljene te osobe s postojećim komorbiditetima u većem su riziku od zaraze delta varijantom koronavirusa. S druge strane, nova studija pokazala je da osobe koje su primile jednu ili obje doze cjepiva imaju maksimalnu zaštitu od delta varijante.

Istraživači su proučavali imunološki odgovor pet kategorija ljudi: onih koji su cijepljeni jednom dozom, onih koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva, onih koji su preboljeli covid-19 i cijepljeni su jednom dozom, onih koji su preboljeli covid-19 i cijepljeni su s dvije doze cjepiva i onih koji su bili cijepljeni u cijelosti, ali su se u nekom trenutku zarazili.

  Unapređenje istražnih postupaka i procesuiranja krivičnih djela vezanih za izborne prevare

Prema studiji, oni koji su se cijepili pa zarazili i oni koji su preboljeli covid i primili jednu ili obje doze cjepiva imali su relativno višu zaštitu od delta varijante nego osobe koje se nikad nisu zarazile, ali su u potpunosti cijepljene.

“Cijepljenje rezultira slabijim oblikom bolesti ako naknadno dođe do infekcije što pokazuje da i humoralni i stanični imunološki odgovor igraju važnu ulogu u zaštiti”, navodi se u studiji.

Koliko su učinkovita cjepiva?
U studiji se navodi da su dostupna cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2 pokazala učinkovitost od 51 do 94 posto protiv izvornog soja. Nadalje, dosadašnji podaci pokazuju da bi se prirodni imunitet koji se stječe prebolijevanjem bolesti mogao pojačati i samo jednom cjepiva, što bi značajno pomoglo u zaštiti od delta varijante koronavirusa, prenosi Times of India.

“Podaci pokazuju da ako se osoba zarazi nakon cijepljenja, bit će zaštićena od teškog oblika bolesti”, navodi se u studiji.

Da biste se zaštitili od delta varijante, nosite masku gdje je to potrebno i cijepiti se. Cijepljenje je ključni način za izgradnju imuniteta te pomaže u zaštiti od infekcije, a smanjuje rizik od teške bolesti. (N1)

  Institucije BiH za godinu dana pojele i popile više od milion KM

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU