Ove osobe zaštićene su od delta varijante koronavirusa

Nove varijante koronavirusa još jednom su pokazale koliko je virus SARS-CoV-2 nepredvidljiv

Delta varijanta ili B.1.617.2 varijanta prozvana je varijantom koja izaziva zabrinutost, a brzo se proširila cijelim svijetom. I dok brojne zemlje popuštaju restriktivne mjere, znanstvenici i medicinsko osoblje nastavljaju istraživati covid-19 kako bi pokušali spriječiti novi val.

Delta varijanta nosi genetski kod dviju drugih mutacija, E484Q i L452R, zbog čega joj postaje sve lakše probiti se u ljudski imunološki sustav i napasti organe. Uz to, kako nove inačice imaju tendenciju da mijenjaju strukturu proteina spike, učinkovitije se veže na ljudske stanice domaćina i brzo se množi, čineći veću štetu nego izvorni soj covida.

Osobe koje nisu cijepljenje, osobe koje nisu u potpunosti cijepljene te osobe s postojećim komorbiditetima u većem su riziku od zaraze delta varijantom koronavirusa. S druge strane, nova studija pokazala je da osobe koje su primile jednu ili obje doze cjepiva imaju maksimalnu zaštitu od delta varijante.

Istraživači su proučavali imunološki odgovor pet kategorija ljudi: onih koji su cijepljeni jednom dozom, onih koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva, onih koji su preboljeli covid-19 i cijepljeni su jednom dozom, onih koji su preboljeli covid-19 i cijepljeni su s dvije doze cjepiva i onih koji su bili cijepljeni u cijelosti, ali su se u nekom trenutku zarazili.

Prema studiji, oni koji su se cijepili pa zarazili i oni koji su preboljeli covid i primili jednu ili obje doze cjepiva imali su relativno višu zaštitu od delta varijante nego osobe koje se nikad nisu zarazile, ali su u potpunosti cijepljene.

“Cijepljenje rezultira slabijim oblikom bolesti ako naknadno dođe do infekcije što pokazuje da i humoralni i stanični imunološki odgovor igraju važnu ulogu u zaštiti”, navodi se u studiji.

Koliko su učinkovita cjepiva?
U studiji se navodi da su dostupna cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2 pokazala učinkovitost od 51 do 94 posto protiv izvornog soja. Nadalje, dosadašnji podaci pokazuju da bi se prirodni imunitet koji se stječe prebolijevanjem bolesti mogao pojačati i samo jednom cjepiva, što bi značajno pomoglo u zaštiti od delta varijante koronavirusa, prenosi Times of India.

“Podaci pokazuju da ako se osoba zarazi nakon cijepljenja, bit će zaštićena od teškog oblika bolesti”, navodi se u studiji.

Da biste se zaštitili od delta varijante, nosite masku gdje je to potrebno i cijepiti se. Cijepljenje je ključni način za izgradnju imuniteta te pomaže u zaštiti od infekcije, a smanjuje rizik od teške bolesti. (N1)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU