Između najvećih izvora svake kategorije ishrane – sira za zasićene masti i bezalkoholnih pića za dodani šećer – studija identifikuje dužu listu popularnih izvora koji objašnjavaju zašto je tako teško ograničiti masti i šećer na preporučenih 10 posto dnevnih kalorija.
Uz prekomjernu konzumaciju neočekivanih izvora masti i šećera poput piletine i kečapa, dolazi do rizika od raznih bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak.
Analiza podataka od preko 35.000 odraslih osoba u SAD-u dio je projekta čiji je cilj razvoj istraživačkog alata koji može pojednostaviti procjenu ovih nedostataka u ishrani.
Rad također može otvoriti oči potrošačima za neočekivane izvore masti i šećera koji se zbrajaju tokom dana – i možda ubijediti kupce da čitaju etikete da vide gdje su ti skriveni izvori.
“Pileće filete se promovišu kao hrana sa nižim sadržajem zasićenih masti, ali još uvijek imaju malo zasićenih masti. Ipak korisno je znati kako hrana s manjim količinama također polako dodaje zasićene masnoće na prikriven način u ishranu”, rekao je prvi autor Christopher Taylor.
Napomenuo je da to ovu hranu ne čini lošim izborom već da se radi o tome “da budu svjesni kako jutarnja kafa može doprinijeti”.
Prema istraživačima, postoji obilje dodanog šećera u mnogim neočekivanim namirnicama, što izaziva zabrinutost u politici javnog zdravlja.
Studija je nedavno objavljena u časopisu Nutrients.
Na osnovu liste hrane “Šta jedemo u Americi”, druge kategorije koje doprinose unosu zasićenih masti uključuju nareske, zamjene za pavlaku, prženi krompir i punomasno mlijeko.
Kategorije sa dodatkom šećera uključuju začine na bazi paradajza, pločice od žitarica, energetska pića i hljeb sa kvascem.
(24sata.info)
Ove naizgled zdrave namirnice mogle bi potajno dodati zasićene masti i šećer u vašu prehranu appeared first on 24sata.ba.
Izvor: ( 24sata.info / TNTPortal.ba )