Ovih šest predmeta ne biste trebali prati tako često

Ispostavilo se da se određene tkanine i materijali mogu početi kvariti, ako se peru prečesto, ugrožavajući strukturu, opip i cjelovitost predmeta. Na kraju , sve se svodi na pronalaženje savršene ravnoteže između čistoće i očuvanosti predmeta.

Evo šest stvari koje vjerovatno perete prečesto, prema stručnjacima za čišćenje:

1. Peškiri za kupanje

Većina stručnjaka složila se da su peškiri glavni krivac kada je u pitanju prekomjerno pranje, posebno peškiri za kupanje. Iako je primamljivo oprati ih nakon svake upotrebe, to može ukloniti njihovu mekoću i brzo ostariti vlakna. Umjesto toga, preporučuje se pranje peškira za kupanje nakon tri do četiri upotrebe, pod uslovom da su pravilno obješeni da se osuše između svake upotrebe.

2. Deke

Još jedan predmet u kući koji prečesto perete su deke. Iako deke mogu biti vrlo korisne, njihovo prečesto pranje rezultirat će krutim, matiranim vlaknima i dekom koja više nije mekana i udobna za sklupčanje. Umjesto sedmičnog pranja, preporučuje se pranje deka jednom svake 3 do 4 sedmice, ovisno o upotrebi.

3. Plahte

Ako imate naviku prati posteljinu jednom sedmično, možda biste trebali malo smanjiti. Stručnjaci savjetuju da će prečesto pranje posteljine dramatično skratiti njezin životni vijek. Plahte se često podvrgavaju sedmičnom pranju, ali osim u slučaju prolijevanja ili bolesti, obično je dovoljno produžiti to na svake dvije sedmice. Osim toga, preporučuje se korištenje nježnih, prirodnih deterdženata za posteljinu koji vam mogu pomoći da odjeća koju perete duže ostane svježa.

4. Traperice/džins

Traperice su dizajnirane da s vremenom izblijede – to je jedna od stvari koje ljudi vole kod njih (ne možete pobijediti taj izlizani izgled). Međutim, prečesto pranje traperica može ubrzati proces i rezultirati slabim vlaknima koja više ne drže svoj oblik, a kada se to dogodi, više nema povratka. Odjeću od trapera treba prati svakih 5 do 10 nošenja, osim ako nema vidljive prljavštine ili mirisa.

5. Tepisi i prostirke

Nije tajna da tepisi i prostirke s vremenom pokupe mnogo prljavštine i krhotina, ali stručnjaci upozoravaju da ih ne treba pretjerano čistiti, to uključuje njihovo pranje, pa čak i usisavanje. Pretjerano šamponiranje tepiha i prostirke može dovesti do oštećenja vlakana, blijeđenja boje i rasta buđi. Slično tome, prečesto usisavanje tepiha može dovesti do oštećenja vlakana. Savjetuje se da je idealan raspored čišćenja tepiha i prostirki usisavanje svakih nekoliko dana (ili barem jednom sedmično) i odlučite se za profesionalno šamponiranje i dubinsko čišćenje svakih 12 do 18 mjeseci. U slučaju prolijevanja i mrlja između čišćenja, čišćenje na licu mjesta trebalo bi poslužiti.

6. Jastuci

Pretjerano pranje jastuka je veliko ne. Iako može biti primamljivo često baciti jastuke u pranje, zbog toga koliko se često koriste, prečesto pranje jastuka uzrokovat će da postanu kvrgavi i neudobni. Jastuke bi trebalo prati svaka dva do tri mjeseca. Zapamtite da ih jastučnice štite od mnogo krhotina i prljavštine koja bi se inače nakupila u njima. Uz to, ako smatrate da je vašim jastucima potrebna dodatna zaštita, štitnici za jastuke izvrsna su opcija koja može pomoći u zaštiti od vlage, mrlja, prašine i drugih alergena.

BONUS VIDEO:

Ovih šest predmeta ne biste trebali prati tako često appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU