Petak, 23 travnja, 2021

Ovo je zvanično najbrži serijski auto na svijetu, brzina je nevjerovatna VIDEO

Baš kao što su i obećali, američki SSC je s trona skinuo europske rivale i vratio titulu najbržeg na svijetu

Bilo je to 13. septembra 2007. godine kad je SSC Ultimate Aero vozio prosječnom brzinom od 412,22 km/h. Sada su došla neka nova vremena i neki novi automobili.

A to im je u skladu sa najavama uspjelo s Tuatarom, modelom pokretanim moćnim V8 strojem od 1750 KS. Testnu dionicu državne ceste nedaleko od Las Vegasa odvezli su prosječnom brzinom od 484,53 km/h u jednom i čak 532,93 km/h u drugom smjeru, odnosno prosječnih 508,73 km/h. Pritom je automobil koristio cestovne gume, kao i klasično gorivo, piše Index.hr.

Iza upravljača je bio Oliver Webb i rekao je nešto od čega se ledi krv u žilama konkurenata. Naime, Web je konstatirao kako Tuatara ni tada “nije ostala bez pare”, tj. mogla je još brže. Zadnjih 32 km/h auto je nabrao u posljednjih pet sekundi.

- Oglašavanje -

SSC Tuatara iza sebe ruši sve rekorde. Tako je ujedno i vlasnik titule za najbrže odvezenu milju na javnoj prometnici (503,92 km/h) i najbrže odvezeni kilometar (517,16 km/h). Konačno, tu je i titula najveće brzine postignute na javnoj cesti (532,93 km/h).

SSC North America je organizaciju obaranja rekorda provela u skladu sa svim standardima. Dva su neovisna svjedoka pratila vožnju, korištena je atestirana GPS oprema, a auto je pratilo i 15 satelita.

SSC Tuatara će biti proizvedena u 100 primjeraka, a početna cijena je 1.625.000 dolara.

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -

IZDVAJAMO