5 C
Sarajevo
Petak, 2 prosinca, 2022

Ovo ste doživjeli? Evo kako možete prepoznati jeste li ovisni o društvenim mrežama

Mnogi od nas dan započinju i završavaju listajući Instagram, Twitter, Facebook i/ili TikTok. Najkorištenija društvena platforma na svijetu, Facebook, zabilježila je rekordan broj od približno 2,93 milijarde aktivnih korisnika u prvom tromjesečju 2022. godine, dok je TikTok u septembru 2021. prešao brojku od milijardu korisnika.

Ranije ove sedmice, nova studija identificirala je neka od ponašanja koja mogu predstavljati “ovisnost o TikToku”. Analiza stručnjaka sa Sveučilišta Trinidad i Tobago analizirala je podatke od 354 studenta (173 su koristila TikTok, 313 ih je koristilo Facebook) i otkrila da TikTok može potaknuti kompulzivno ponašanje i ovisnost o aplikaciji.

Korisnici obje platforme bili su zamoljeni da popune upitnik koji procjenjuje šest kriterija. Jedan od njih uključivao je mogućnost opsesivnih misli o TikToku ili Facebooku i osjećaja sve veće želje za korištenjem platforme.

Sudionici su također upitani koriste li društvene medije kako bi zaboravili na osobne probleme i jesu li pokušali skratiti vrijeme provedeno na spomenutim platformama i nisu uspjeli. Dodatno, upitani su postaju li nemirni kada ne mogu koristiti platforme i utječe li im korištenje platformi negativno na školu ili posao.

Oni koji su postigli najviše bodova u svim kategorijama intenzivnije su koristili TikTok. Dok je utvrđeno da većina ljudi (68.2 posto) nema rizik od ovisnosti o TikToku, 25.4 posto je bilo pod niskim rizikom, a 6.4 posto u riziku. Iako su društveni mediji idealan način za održavanje kontakta s porodicom i prijateljima, a pokazali su se posebno korisnima tokom pandemije, stručnjaci su izrazili zabrinutost o negativnim utjecajima na mentalno zdravlje ljudi, pišeThe Independent.

  6 važnih informacija zašto (ne) odabrati TikTok

Korisno je razmisliti o svom odnosu s društvenim medijima i napraviti analizu o tome kako se osjećate. “Ako se osjećate uznemireno ili osjećate potrebu da nastavite provjeravati svoje profile, to bi mogao biti znak da provodite previše vremena na mreži”, kaže Nuno Albuquerque, vodeći savjetnik za liječenje ovisnosti o društvenim mrežama.

Stručnjaci vjeruju da poremećaj ovisnosti o društvenim mrežama može biti jednako štetan kao i zloupotreba supstanci. Ne samo da može utjecati na osobnu dobrobit nego i na odnose s prijateljima i porodicom.

Neki simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju osjećaj tjeskobe ili iritacije kada platforme društvenih medija ne rade ili kada je internetska veza spora. Oni koji su u opasnosti od ovisnosti mogu se sve više izolirati u korist provođenja vremena na društvenim mrežama, loše se ponašati u školi ili na poslu i pokazivati nedostatak interesa za odnose s drugim ljudima.

Stručnjakinja za informacijske sadržaje Jess D’Cruz preporučuje da svaki dan redovito odvajate vrijeme za aktivnosti van mreže. To bi moglo biti nešto jednostavno kao što je čitanje knjige, tjelovježba, odlazak u prirodu ili isprobavanje tehnike opuštanja, prenosi Index.

  Hakeri ukrali lične podatke o Trumpu i još 11.000 bogatih klijenata Graffa

Nekoliko studija posljednjih mjeseci ukazalo je na prednosti provođenja vremena na otvorenom za mentalno zdravlje. U oktorbu 2021., istraživanje Sveučilišta York pokazalo je da boravak na otvorenom dovodi do poboljšanja raspoloženja, pozitivnih emocija i manje tjeskobe.

Stručnjaci potiču sve korisnike društvenih mreža da budu svjesni svojih osjećaja. Ako vjerujete da društveni mediji mogu imati negativan utjecaj na vaše emocije, jednostavno ih zabilježite ili zapišite, a to bi vam moglo pomoći identificirati okidače.

Stručnjaci su istaknuli važnost izgradnje samopouzdanja. Preporučuju isprobavanje novog hobija ili učenje nove vještine koja nije povezana s tehnologijom. To može potaknuti osjećaj ispunjenosti, izgraditi samopoštovanje i poslužiti kao distrakcija od društvenih medija.

pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU