OVO SU DRŽAVE SA VISOKIM FAKTOROM BLAGOSTANJA Znate li u kojoj zemlji se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi?

Postizanje idealne ravnoteže nije jednostavno, pogotovo kada imamo u vidu način i troškove života u velikim gradovima, piše Travel magazine.rs.

Ako vas zanima koji narodi uspijevaju najbolje da uklope svoj posao i slobodno vrijeme, pogledajte rezultate nove studije u nastavku. Parametri koji su uzimani u obzir prilikom rangiranja zemalja uključuju prosječan broj radnih sati nedjeljno, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći, dužinu životnog vijeka i osjećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Po svim tim kriterijumima, na vrhu je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kome poslodavci nagrađuju zaposlene sa više godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u prosjeku 36 dana plaćenog godišnjeg odsustva.

Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mjesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje, a pogledajte cijelu top 10 listu zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:

Luksemburg
Austrija
Danska
Norveška
Finska
Švedska
Francuska
Belorusija
Nizozemska
Švajcarska

Velika Britanija je na 17. mjestu zahvaljujući razumnom prosječnom radnom vremenu od 36 sati nedjeljno, relativno visokom životnom vijeku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u prosjeku 7,5 sati tokom noći, što je dobar rezultat.

Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mjestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nisu garantovani plaćeni dani godišnjeg odmora, a dio populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tokom noći.

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u prosjeku 46 sati nedjeljno. S obzirom da je radno vrijeme znatno duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena. Međutim, to uopšte nije slučaj, jer se u Kini dobija svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8.

OVO SU DRŽAVE SA VISOKIM FAKTOROM BLAGOSTANJA Znate li u kojoj zemlji se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU