-10.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Ovo su stvari koje ne smijete nikada raditi lijevom rukom

  U Indiji i Etiopiji primjerice ne smije se jesti lijevom, a Amerikanci imaju izraz stisak lijeve ruke koji se smatra uvredom i označava neiskrena obećanja, piše 24sata.

  1. Za stolom – sve ide na desno

  - Oglašavanje -

  Osnovno pravilo kod blagovaonskog stola je da hrana i piće koje se poslužuju idu s lijeve na desnu stranu. Važno je i da se, kada se sakupljaju tanjuri sa stola, svi kreću u istom smjeru, objašnjava profesionalna savjetnica Emily Post. – Pravilo bi se isto tako moglo primijeniti na lijevo, ali eto, netko je odabrao ‘desno’ i tako je ostalo do danas – kaže.

  2. Otvorite vrata na lijevoj strani automobila – desnom

  Upotreba lijeve ruke za otvaranje vrata na lijevoj strani automobila povećava rizik od nezgode. Primjerice, biciklist koji prolazi pored automobila može se zabiti u otvorena vrata. Ako otvorite vrata desnom rukom, prisiljeni ste okrenuti se, što znači da je vjerojatnije da ćete vidjeti bicikl. Ova metoda otvaranja vrata je trik koji Nizozemci svakodnevno primjenjuju.

  3. Razgovarajte na iPhone u desnoj ruci

  Ako imate iPhone, vjerojatno ćete imati bolji prijem ako ga držite u desnoj ruci i na desnom uhu tijekom poziva, pokazala je studija o tome koliko dobro signal hvataju različiti tipovi pametnih telefona. Slabiji signal u lijevoj ruci može biti zbog veće prepreke između antene telefona i bežičnog signala nego kad ga držite u desnoj, sugerira Quartz, biznis publikacija.

  4. Lijevom se u Indiji skidaju cipele

  U Indiji je lijeva ruka povezana s osobnom higijenom te uključuje obuvanje i skidanje cipela. Također se smatra nečistom. Zato je nikada ne biste trebali koristiti da nekome nešto dodajete lijevom rukom, bilo da mu dodajte soljenku na stolu, ili posjetnicu. Zapravo, neki će Indijci i odbiti uzeti nešto od vas ako im to pružite lijevom rukom.

  5. Uzimati hranu u Indiji lijevom?

  Ne… Iz istih razloga, u Indiji se hrana nikad ne uzima lijevom rukom, čak i kad ju stavljate na tanjur, ali i kad jedete priborom.

  6. U Etiopiji je lijeva ‘za kupaonicu’

  Etiopljani nemaju pojedinačne tanjure već svi jedu iz jednog grabeći hranu rukama ili komadićima kruha. Ali za to se uvijek koristi isključivo desna ruka. Kao i u Indiji, Etiopljani su odgojeni da lijevu koriste “u kupaonici”, pa se ona smatra “prljavom”. Međutim, novac nije prljav pa za njega koriste desnu.

  7. Razmjena novca na Bliskom

  Istoku Na Bliskom istoku smatra se nepristojnim dodirivati ​​novac lijevom rukom. Također je nepristojno pokupiti bilo što lijevom rukom. Kao i u Etiopiji i Indiji, na Bliskom istoku je nepristojno jesti lijevom rukom.

  8. U Gani se baš ništa ne radi lijevom

  Desna je strana uvijek “prava” strana u afričkoj državi Gani, gdje se smatra čak i tabuom koristiti lijevu ruku za gotovo sve radnje. – Ako se zaboravite i ipak nešto učinite lijevom, morat ćete reći: ‘Oprosti zbog lijeve’ – piše bloger Jeremy Ginsburg.

  9. Pišite na japanskom desnom i olakšajte si

  Ovdje se ne radi toliko o tome da nikad ne smijete na japanskom pisati lijevom rukom, već više o činjenici da kad to činite, otežavate sebi posao. – Svi potezi u japanskom pismu vuku se s lijeva na desno, a teže je ‘gurati’ potez s lijeva na desno nego ‘povući’ – smatra Sue Umezaki, Amerikanka koja živi u Japanu posljednjih 15 godina.

  10. Stisak ruke (bilo gdje)

  U svim prije navedenim zemljama, u kojima se lijeva ruka smatra prljavom, rukovanje njome ne dolazi u obzir. Ali ni i ostalim dijelovima svijeta ono nije prihvatljivo. U SAD-u termin “stisak lijeve ruke” smatra se uvredom i označava neiskrena obećanja.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO