Pacijenti iz Zenice zaraženi koronavirusom ispričali kako se osjećaju

U izolatoriju u zeničkom stacionaru trenutno borave tri osobe zaražene koronavirusom, koje su pristale za Klix.ba ispričati kako su otkrile simptome, kako se sada osjećaju te kakav tretman imaju u izolatoriju.

Ispričali su kako su doživjeli veliku neprijatnost zbog objava pojedinih medija koji su iznijeli dezinformacije o njihovom ponašanju nakon saznanja da su zaraženi koronavirusom.

Žena, čiji je identitet poznat redakciji Klixa, od 51 godinu, kao i djevojka od 19 i muškarac od 26 godina zajedno su putovali u Njemačku krajem februara, a Italija je bila samo usputna stanica. Trenutno su smješteni u izolatoriju gdje imaju sve što je potrebno, osjećaju se veoma dobro i nemaju nikakvih poteškoća, a na razgovor su pristali tek da bi smirili javnost i ispričali lična iskustva u vezi s koronavirusom.

Sve je počelo kada je 51-godišnja Zeničanka krenula sa svojom kćerkom autobusom prema Italiji, gdje ih je čekao 26-godišnji muškarac (zet i suprug), odakle su se avionom 26. februara uputili u Frankfurt.

U Njemačkoj su boravili šest dana. Po povratku iz Njemačke (avionom) u Italiju, tu su ostali dva dana, ali s obzirom na to da su tih dana postojale restrikcije, nigdje nisu izlazili.

“Kada smo stigli u Zenicu, zapravo još dok smo prolazili kroz Nemilu, nazvali smo Hitnu službu i pitali da li trebamo doći odmah da se prijavimo. Međutim, dali su nam broj Higijensko-epidemiološke službe (HES) i rekli da idemo kući i da nigdje ne izlazimo, što smo i uradili”, govori 19-godišnja Zeničanka.

Odmah ujutro nazvali su HES, gdje su ih pitali za lične podatke, simptome, te su poslali ekipu s obzirom na to da je 51-godišnja Zeničanka imala povišenu temperaturu i povraćanje.

“Nakon toga poslali su ekipu po mamu, a nama su rekli da idemo za njima autom radi daljnih informacija. Kada smo stigli, ljekar je mami preslušao pluća, pregledao grlo i nije mjerio temperaturu. Postavljao je određena pitanja jer je mama rekla da ima pušački bronhitis već godinu i da troši terapiju. On je rekao da je to vjerovatno samo gripa i propisao je Sumamed, a nas nisu kontrolisali jer nismo imali nikakve simptome. Poslani smo u kućnu izolaciju 14 dana i svaki dan smo dobijali pozive od doktorice”, dodaje ona u razgovoru za Klix.ba.

Naglasila je da su u povratku kući naša sagovornica i njen suprug svratili do apoteke s maskom na licu gdje su kupili potrebne lijekove, a u međuvremenu je srela i prijateljicu s kojom je razgovarala iz automobila s poluotvorenim prozorom, maskom na licu i napomenom da joj se ne približava, jer se nalaze u izolaciji, kako i uz sve mjere predostrožnosti ne bi došlo do širenja virusa.

Izolacija je počela 6. marta i trajat će do 20. marta, a sva komunikacija s vanjskim svijetom obavlja se telefonom.

“Komunicirali smo telefonom. Već smo imali dovoljno hrane u kući, a i majka je ostavljala hranu ispred vrata i kucala na prozor da kaže da je ostavila. Mama je veoma zadovoljna osobljem koje je bilo veoma profesionalno i ljubazno, čak su svi tehničari i medicinske sestre došli da se predstave i da joj kažu šta god joj bude trebalo da se slobodno javi. Ostavili su joj telefon ispred vrata i redovno zvali i pitali da li je sve uredu”, dodaje naša sagovornica, kćerka 51-godišnje Zeničanke.

Ona je danas sa suprugom 26-godišnjim Zeničaninom smještena u izolatorij u stacionaru, iako nemaju simptome, a ekipa HES-a jučer ih je odmah pregledala i rekla da je sve uredu što se tiče pluća, grla, otkucaja srca, temperature i abdomena.

“Osjećamo se dobro, nemamo simptoma, večerali smo protekle noći i trenutno provodimo vrijeme komunicirajući s obzirom da smo u istoj sobi. Mamu ništa ne boli, dobro se osjeća i nema temperaturu. Nije osjećala nikakav strah. Trenutno se osjeća veoma dobro. Dane provodimo tako što komuniciramo, malo spavamo, jedemo. Mama pije Sumamed i lijekove za pušački bronhitis. Iskreno rečeno, dosadno jeste, ali i dalje pokušavamo razmišljati na pozitivan način”, kaže naša sagovornica.

Za Klix.ba govorila je i 51-godišnja Zeničanka kojoj je prvoj ustanovljen koronavirus, a najviše su je povrijedili komentari građana i lažne informacije poput slavlja za 8. mart, da se vozila javnim prijevozom, da boravi na vikendici u Pridolcima te da je medicinska sestra.

“Mnogi su me ljudi razočarali, i poslije ovoga osjećam strah da izađem vani, jer se bojim napada naših sugrađana, jer sam sve vrijeme lažno optuživana, a čitala sam i prijetnje preko komentara, da me treba ubiti jer sam zaražena. Zamolila bih nadležne organe za zaštitu kada izađem. Zahvalila bih se medicinskim sestrama na velikoj podršci po pitanju portala, a one će se same prepoznati”, kazala je 51-godišnja Zeničanka.

Njena kćerka isto tako nije mogla vjerovati kakve su sve lažne informacije plasirane.

“Veoma sam pogođena, na svu tu situaciju kad sam saznala da je moja mama zaražena, još mi je gore bilo čitati sve te laži koje pišu, jer sam ja ta koja je sve to vrijeme provodila s mamom i mužem. Nismo se kretali, osim kada je ljekar rekao da odemo u apoteku kupiti lijekove koji su potrebni mami. I uvijek sam imala masku na licu, kao i moj muž. Ogorčena sam, šta više, moj razred je digao paniku i napadao me, što me još više uzrujalo. Mene nije strah kada izađem, samo znam da će uvijek na meni biti pogledi, da će me drugačije gledati, iako zaista nema potrebe za tim. Zahvalna sam ministru zdravstva ZDK Adnanu Jupiću što je demantovao sve neistine i javno rekao da smo bili veoma korektni jer smo se odmah javili i izolirali se”, poručuje 19-godišnja Zeničanka.

Njen suprug i zet 51-godišnje Zeničanke je poručio da ga ništa nije toliko pogodilo, da vjeruje u Boga i da se nikoga i ničijih prijetnji ne boji.

“Kada izađem, ko želi neka mi priđe, bujrum. Samo se Boga bojim i nikog više. Ko god je pričao neistine, zna se pred kim će odgovarati. Što se mene tiče, ko me gledao prije kao druga, neka me i dalje gleda kao druga, a ko ne želi, ni o kom ovisan nisam. Također bih da se zahvalim ministru Adnanu Jupiću i hvala svima koji su dali podršku, shvatio sam da je ostalo još malo dobrih ljudi”, poručio je 26-godišnji Zeničanin koji je sa svojom suprugom posljednji kojem je ustanovljeno prisustvo koronavirusa.

Članovi porodice s kojima su bili u kontaktu u Njemačkoj proteklih dana su zatražili testiranje na koronavirus, a svi nalazi koji su urađeni bili su negativni. S tim u vezi se da zaključiti i potvrditi informacija Kriznog štaba ZDK da su se zarazili u Italiji pri povratku prema Bosni i Hercegovini, a za pohvalu je njihova svjesnost o opasnosti virusa, zbog čega su na vrijeme djelovali i spriječili daljnje širenje.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU