PALA VRIJEDNOST NA BERZI Epl izgubio 113 milijardi dolara tržišne vrijednosti nakon tužbe američkog regulatora

Akcije kompanije Epl su na zatvaranju berzi u Sjedinjenim Američkim Državama pale za 4,1 odsto, čime je kompanija izgubila oko 113 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti.

Kako navodi Blumberg, prenosi Tanjug, firma iz Kupertina se suočava sa problemima sa obje strane Atlantika pošto je Ministarstvo pravde SAD u četvrtak podnijelo tužbu protiv Epl zbog navodnog monopola na tržištu pametnih telefona, dok kompaniju istovremeno očekuje istraga Evropske unije zbog mogućeg kršenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA).

Dugo očekivana tužba u SAD dolazi nakon višegodišnjih tvrdnji kritičara da Epl nanosi štetu konkurenciji zbog restriktivnih uslova svoje prodavnice aplikacija, visokih naknada i strogo kontrolisanog pristupa svom hardveru i softveru.

„Epl potkopava aplikacije, proizvode i usluge koje bi inače učinile korisnike manje zavisnim od njihovih iPhone“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Prema navodima tužioca, Epl koristi svoj monopol „da izvuče više novca od potrošača, programera, kreatora sadržaja, umjetnika, izdavača, malih preduzeća i trgovaca“.

Na primer, Epl omogućava korisnicima Ajfon da bez problema šalju visokokvalitetne fotografije i video zapise jedni drugima, ali multimedijalni sadržaji koji stižu preko telefona sa operativnim sistemom Android su sporiji i lošijeg kvaliteta.

Rojters je u četvrtak saopštio da antimonopolska regulatorna tijela Evropske unije namjeravaju da istraže tehnološke kompanije Epl, Meta i Gugl.

Evropska unija je 4. marta već kaznila američki Epl sa 1,8 milijardi evra zbog kršenja zakona o konkurenciji i zloupotrebe svoje dominatne tržišne pozicije za prodaju aplikacija za striming muzike, prenio je CNN.

BONUS VIDEO

PALA VRIJEDNOST NA BERZI Epl izgubio 113 milijardi dolara tržišne vrijednosti nakon tužbe američkog regulatora appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU