Pandemija pospješila prodaju meda, trebinjski pčelari rasprodali sve zalihe


07.05.2021. 16:15 /
Izvor:
SRNA

Predsjednik Udruženja pčelara “Leotar” iz Trebinja Obrad Ninković izjavio je da je većina trebinjskih pčelara rasprodala zalihe meda, budući da je velika potražnja za ovim proizvodom usljed epidemije virusa korona, a prošla godina bila je izrazito loša za proizvodnju.

“Zalihe meda su se trošile iz prethodnih godina, a epidemija virusa korona pospješila je prodaju meda. Ljudi su kupovali med da bi zaštitili zdravlje i ojačali imunitet. Sve zalihe meda su prodate, prema podacima Udruženja pčelara Leotar”, kaže Ninković.

Ninković ističe da meda nema na tržištu, jer je prošla godina bila katastrofalna za trebinjske pčelare zbog lošeg vremena tokom proljeća, te da su neke količne uspjeli da dobiju oni koji su svoja pčelinja društva preselili u više krajeve u područje Gacka, Čemerna ili Kalinovika.

On napomnje da zalihe od prošle godine za prodaju imaju pčelari sa više pčelinjih društava, pa se med može naći u manjim količinama u maloprodaji, ali je nešto skuplji.

“Maloprodajna cijena bila je oko 18 KM, a sada ju je većina pčelara podigla na 20 KM. Znamo da cijena zavisi od potražnje, a potražnja je bila veoma velika”, objašnjava Ninković.

Kada je riječ o ovogodišnjoj proizvodnji, Ninković kaže da prvo vrcanje pčelari očekuju u drugoj polovini juna, te da je još rano govoriti o tome kakva će ova godina biti.

Pčelar iz Trebinja Nikola Barzut kaže da meda za prodaju nema već nekoliko mjeseci, te da je prošle godine morao da preseli pčelinja društva na područje Gacka da bi izvadio nešto meda.

Bilećki pčelar Željko Bajović još ima određenu količinu meda od prošle godine, budući da posjeduje oko 500 košnica, ali kaže kako ostali bilećki pčelari nemaju ovog ljekovitog proizvoda za prodaju.Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU