Pandemija uticala na pad izvoza

Izvoz namjenske industrije BiH prošle godine iznosio je 198.525.304 KM i manji je za 18,32 odsto u odnosu na godinu ranije, a uvoz je iznosio 36.129.568 KM, što je 14,32 odsto manje nego 2019, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Sekretar Grupacije namjenske proizvodnje pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Adela Vukotić Terek izjavila je Srni da je izvoz namjenske industrije smanjen prema gotovo svim partnerima, najviše prema Saudijskoj Arabiji, za 50.916.816 KM ili 71 odsto, u odnosu na 2019. godinu.

“Pandemija virusa korona uticala je na pad izvoza, jer je prethodnih godina ova grana privrede konstantno bilježila dvocifrenu stopu rasta”, istakla je Terekova.

Ona je dodala da je pad bio očekivan, jer većina ovih kompanija u martu i aprilu prošle godine nije radila.

Prema njenim riječima, uticaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske industrije, nije toliko snažan, iako očekivani godišnji rast u posmatranom periodu nije realizovan.

“Smatramo da će ova godina biti mnogo bolja, odnosno da će rast izvoza biti realizovan, jer su svi kapaciteti firmi iz namjenske industrije BiH u punoj snazi”, naglasila je Terekova.

Ona je navela da se od ukupnog izvoza naoružanja i vojne opreme 29 odsto odnosi na izvoz u Egipat, 13 odsto u SAD, 12 odsto u Tursku, 11 odsto u Saudijsku Arabiju, šest odsto u Srbiju, četiri odsto u Češku, tri odsto u Švajcarsku, po dva odsto u Kuvajt, Alžir i Bangladeš, a po jedan odsto u Iran, Maroko, Australiju i Njemačku.

Terek je dodala da je namjenska proizvodnja BiH koncentrisana na proizvodnju municije, tako da izvoz ove grupe proizvoda iznosi više od 75 odsto ili oko 150 miliona KM, dok se eksploziv sa 18 odsto i oružje sa šest odsto pojavljuju sa znatno manjim učešćem.Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU