Pandora: Zbog prevara građana putem call centara uhapšena 21 osoba

Federalna uprava policije učestvovala je u međunarodnoj policijskoj akciji “Pandora” koja je započela 18. aprila. Pretresi i racije u 12 call centara u više država i lišenja slobode više osoba epilog su velike akcije u kojoj su učestvovale policijske agencije iz Njemačke, Albanije, Kosova i Libana, kojom prilikom je razotkrivena kriminalna mreža odgovorna za prevare hiljada ljudi korištenjem različitih metoda.

U velikoj akciji koju je predvodila Njemačka kriminalistička policija (BKA), a koordinirao Europol privedena je 21 osoba, a razotkriveni su različiti načini kako su putem hiljada poziva varani građani – od lažnih policijskih poziva, uvjerljivih investicijskih prevara, pa čak i ljubavnih prevara.

Ova opsežna istraga identificirala je 39 osumnjičenih, osim hapšenja 21 osobe na prostoru navedenih država, prikupljen je opsežan dokazni materijal poput nosača podataka, gotovine i imovine u vrijednosti od milion eura, kao i veliki broj elektronskih dokaza.

Federalna uprava policije je zajedno sa njemačkim istražiteljima pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršila pretrese na dvije lokacije, te ispitala četiri osobe u svojstvu osumjičenih, saopćeno je FUP-a.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU